Свет

ХАОС У ЧЕРНОБИЉУ, РУСИ ПАНИЧНО НАПУШТАЈУ ЕЛЕКТРАНУ

Амерички војни званичници су саопштили да се руске снаге повлаче из нуклеарне електране у Чернобиљу.

Украјинска безбедносна агенција и њени запослени су објавили на Фејсбуку тврдњу да су неки војници превезени у специјалну медицинску установу са акутним тровањем од радијације, али та информација није званично потврђена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У понедељак су радници електране видели војнике у Чернобиљу који су возили своја оклопна возила без заштите од радијације кроз високо токсичну зону звану „Црвена шума“, дижући облаке радиоактивне прашине, преноси Ројтерс.

„Ако је било који од извештаја тачан, то би указивало на изузетан ниво или незнања о ономе што се догодило у Чернобиљу 26. априла 1986. када је реактор 4 нуклеарне електране експлодирао, или озбиљне непромишљености. Црвена шума је тако названа јер су врхови борова око нуклеарне електране сијали црвено од радијације коју су упили након катастрофе“, каже Ким Вилшер париска дописница Гардијана која је посетила Чернобил 1990. године.

„Контаминирана стабла су касније ископана и закопана, али је са њих узето семе и узгајано да би се видело какав је ефекат радијације на њих. Када сам га посетио 1990. године, научници у Чернобилском истраживачком центру показали су ми резултат: младице, многе са бизарним мутацијама, неке са иглицама које расту уназад. Научници су проценили да контаминирано подручје неће бити безбедно 24.000 година“, каже она.

Могуће је да руске трупе нису ни знале за опасност. Дан након катастрофе, то је била тек шеста вест у совјетским вестима, а мештани су држани у незнању док је радијација падала на њих. Кад је 2019. године емитована мини серија о Чернобиљу, Владимир Путин је то одбацио као америчку дезинформацију и рекао да ће Русија направити сопствену „верзију“ трагедије окривљујући ЦИА.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо