Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ КИНЕ: „Нико и никаква сила не може да спречи Пекинг, ко им понуди помоћ – трпеће последице“

Пекинг каже да ништа неће стати на пут „националном уједињењу“ са Тајваном.

Кина је упозорила да ниједна страна сила или војска неће успети да се меша у питање Тајвана, упозоравајући да ће се свака земља која покуша да им понуди војну подршку суочити са „последицама“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Питање Тајвана је чисто унутрашња ствар Кине – рекао је новинарима у петак портпарол Министарства одбране старији пуковник Тан Кефеи.

– Нико и никаква сила не може да спречи Пекинг од потпуног националног уједињења са Тајваном – рекао је Тан и додао да ће свако ко то покуша „на крају трпети најгоре последице“.

Тан је рекао да је кинеска војска спремна да спречи свако спољно мешање по том питању. Његова изјава уследила је неколико дана након што је аустралијски министар одбране Петер Дутон утврдио да би било „незамисливо“ да се Канбера не придружи САД ако Вашингтон одлучи да брани Тајван.

Датон је касније у недељу рекао да ће одговор Аустралије бити заснован на „најбољим интересима земље“.

Прошлог месеца Аустралија је оптужила кинески ратни брод да је уперио ласер у један од његових осматрачких авиона. Пекинг је саопштио да су оптужбе „лажне“.

Док влада у Пекингу инсистира на томе да је Тајван део кинеске територије, САД обично заузимају необавезујући став, незванично подржавајући независност Тајвана и испоручујући им оружје, док у исто време признају кинеско право на острво.

Извор: Мондо