Србија

Настао потпуни хаос! ЕВРОПА ОЧАЈНИЧКИ ТРАЖИ ХРАНУ ИЗ СРБИЈЕ

Све земље у региону траже веће количине пшенице и кукуруза од Србије него што су током прошле године потрошиле.

Само државе у региону и Италија траже хитну испоруку око 400.000 тона пшенице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О коликој количини је реч можда се најбоље види када се зна да су укупне резерве пшенице наше земље у овом тренутку 800.000 тона.

Када је реч о кукурузу, регион тражи хитну испоруку 690.000 тона, а наше резерве у овом тренутку су милион тона.

– Општа је помама за нашом пшеницом и кукурузом. На делу су злоупотребе и фалсификовања постојећих уговора – открива извор.

Председник Србије Александар Вучић је због тога тражио од премијерке Ане Брнабић, министра унутрашњих послова Александра Вулина и БИА да се позабаве контролом антидатираних уговора који су раније потписани.

– Реч је о уговорима који су потписани пре него што је Влада Србије усвојила одлуке о забрани извоза пшенице, брашна, кукуруза и сунцокретовог уља. Мењањем исправа сада се повећавају количине жита које су првобитним уговорима биле предвиђене. МУП и БИА заједно већ раде на овим случајевима, истражују и сви који се баве кривотворењем и фалсификовањем, биће ухапшени – каже извор.

Усаглашен извоз са Албанијом, ускоро и са осталима

Влада Србије данас је у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ донела одлуку о усаглашавању количина пшенице и кукуруза које ће им бити извезене.

У наредним данима иста одлука требало би да се донесемо и за Северну Македонију, а потом и за Црну Гору, Босну и Херцеговину и Италију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц/Ало.рс