Свет

„НИЈЕДНА ДРЖАВА НИЈЕ СПРЕМНА НА ОНО ШТО СЛЕДИ“

Кнаус је, за дневник „Клајне цајтунг“, рекао да је рат у Украјини изазвао огроман талас избеглица, који је, већ након две недеље, превазишао укупан број избеглица са простора бивше Југославије за време сукоба у том региону

Кнаус указује да је велика предност, у поређењу са мигрантским таласом 2015., што ЕУ ступање на снагу једне смернице више не мора да чека на одобрење националних држава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, наглашава, потребно је одлучно деловање држава уз подршку грађана.

Кнаус каже да је неопходна организација, јер ако се не успе у пребацивању избеглица у она подручја која су исказала спремност да их приме, прети поново хаос.

Он каже да ће наредних недеља милиони људи, пре свега преко Аустрије и Немачке, лутати кроз ЕУ у потрази за смештајем, ако организација не буде успешна.

Указао је да се актуелни талас избеглица не може поредити са мигрантском кризом 2015., јер је тада много мање људи дошло, и додао да тадашњи талас представља само „вежбу“ за оно што предстоји.

Кнаус је предложио како би требало Европа да реагује на талас избеглица.

Према његовим речима, било би корисно успоставити штаб са бившим водећим политичарима и експертима за комуникацију.

С тим у вези је Кнаус предложио Барака Обаму, истичући да такве политичке величине и изван ЕУ, могу апеловати да се избеглице приме.

У својој анализи Кнаус наглашава да ниједна држава ЕУ тренутно није припремљена на оно што је чека.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Ало.рс