Свет

ПРОЦУРИЛИ ПРВИ ДЕТАЉИ МИРОВНОГ ПЛАНА: Постигнут довор Русије и Украјине?

Украјина и Русија су израдиле пробни мировни план који укључује прекид ватре и руско повлачење ако Кијев прогласи неутралност и прихвати ограничења својих оружаних снага, пише „Фајненшел тајмс“, позивајући се на три извора укључена у преговоре.

Предложени споразум би укључивао одрицање Украјине од својих амбиција да се придружи НАТО-у и обећање да неће угостити стране војне базе или оружје у замену за заштиту од савезника као што су САД, Велика Британија и Турска, речено је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Михаил Подољак, виши саветник украјинског председника Володимира Зеленског, рекао је за „Фајненшал тајмс“ да би сваки договор укључивао да „трупе Руске Федерације у сваком случају напусте територију Украјине“ заробљену од почетка инвазије 24. фебруара — односно јужне регионе дуж Азовског и Црног море, као и територије источно и северно од Кијева.

Украјински и руски преговарачи су у понедељак први пут у целости разговарали о оквирном плану од 15 тачака, преноси лист.

Песков: „Прерано да се откривају споразуми“

Прерано је да се откривају било какви споразуми између Русије и Украјине, изјавио је за Спутњик портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је то изјавио коментаришући медијске информације да је у припреми план за решавање ситуације у Украјини.

– За сада сматрамо да је прерано да се откривају било какви сетови договора – одговорио је Песков на питање да ли су ове информације тачне и да ли такав план постоји.

Извор: Блиц