Русија

ПРЕЗИРЕМО ГА И ЖЕЛИМО МУ ШТО СКОРИЈУ И БОЛНУ СМРТ: Медведев шокирао свет

НАЛОЗИ, тужиоци, процеси против Русије су обична лакрдија која забавља непријатеље Русије, али то су принципијелно опасне игре и могу у неком тренутку да постану casus belli , тј. разлог за рат, написао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на Телеграму.

– Судије убогог Међународног кривичног суда (МКС) настављају да правдају своју неизводљиву, а самим тим и опасну по светски мир, одлуку да издају налог за хапшење председника Русије – указао је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Притом, непријатељи Русије нису марили за принципе међународног права и основна правила међународних односа, додао је и објаснио да се деловање међународних споразума не односи на оне државе које нису његове потписнице.

– То је камен темељац права међународних уговора, и уговорног права уопште – нагласио је.

У складу са Бечком конвенцијом из 1969. године, ако уговор предвиђа обавезе за треће државе, онда је неопходан јасан и изричит пристанак ових земаља да испуне такве обавезе, наставио је.

– Наша земља нема никакве везе са Римским статутом МКС и није у обавези да сарађује са њим. Његове одлуке су за нас безначајне све док добровољно не постанемо чланови ове организације. А то се никада неће догодити. Презиремо МКС и желимо му што скорију и болну смрт од неспособности и немоћи – написао је.

Према његовим речима, аргументи које користе хашке бирократе представљају невиђену злоупотребу мандата који им је дат Римским статутом. „Очигледно су планирали да преправе основне принципе међународног права“, иако су само судије, а не законодавци, додао је.

Заборавили су да је улога судије да спроводи закон, а не да га доноси, указао је и цитирао латинску изреку „iudicis est ius dicere, non dare“ (дужност је судије да примењује право, а не да га ствара).

Један од аргумената којима се служе у МКС-у је да „акције суда ‘индиректно подржавају’ и чланице Савета безбедности УН, јер ‘никада нису имале примедбе на улогу суда, његов мандат или међународне квалификације'“, написао је Медведев и одмах демантовао.

– Хашке дроље, пардон, ‘Темидине слуге’, опет имају потешкоћа са елементарним рачуном и са сопственим памћењем. Међу државама које не признају јурисдикцију МКС-а су три сталне чланице Савета безбедности УН. То су Русија, Кина и САД – истакао је Медведев.

Америка је још 2002. године донела закон о заштити америчке војске, на основу ког САД задржавају право да употребе војну силу за ослобађање било ког америчког држављанина или америчког савезника притвореног на територији треће државе по налогу МКС-а, подсетио је.

 

 

 

 

 

 

Извор: RT

Ознаке