Свет

Путин, након испорука оружја Украјини и санкција ЕУ, тражи могућности за узвраћање ударца – БАЛКАН ОПЦИЈА

Иако је сав фокус Европе тренутно на Украјини због рата, ЕУ не сме изгубити из вида Западни Балкан, сматра оснивач Иницијативе за стабилност у Европи (ЕСИ) Гералд Кнаус и наводи да ЕУ Балкану мора брзо да понуди јасну и конкретну европску перспективу.

Кнаус је за АПА изнео тврдњу да Москва има интерес да створи тензије у дворишту Европе, на Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Указао је да наоружавање појединих земаља Западног Балкана, све оштрија реторика непријатељства и довођење у питање граница или институција, као у БиХ, не значи да ће бити отвореног конфликта, али то изазива страх код људи.

“Ако се томе додају и провокације од споља, онда би таква ситуација могла да се измакне конроли, а то иде брзо”, сматра Кнаус.

Према његовом мишљењу, председник Русије Владимир Путин, након испорука оружја Украјини и санкција ЕУ, тражи могућности за узвраћање ударца, а на Балкану би за то имао прилику.

Кнаус истиче да опасност постоји ако ЕУ буде остала при својој политици обележеној фразама, које стално понавља, а у које људи више не верују.

“Та апсурдна и опасна инерција надања да се неће ништа догодити без активног деловања је неодговорна”, критиковао је социолог из Аустрије.

Он је подсетио да се у Украјини прекасно реаговало, а на Балкану сада ЕУ мора брзо понудити јасну и конкретну европску перспективу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг