Свет

УДАРНА ВЕСТ! НАТО одбио захтев Украјине: „То би био рат у целој Европи“

Шеф НАТО Јенс Столтенберг рекао је да ће Русија да плати због напада на Украјину.

„Ово је Путинов рат, који је он изабрао, планирао и то против мирне земље“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Зовемо Путина да прекине овај рат одмах, да повуче све своје трупе из Украјине без изузетка и да се укључи у дипломатске активности“, поручио је он.

Додао је да НАТО није део овог конфликта и да ради на томе да сукоб не ескалира са још више жртава.

„НАТО не тражи рат са Русијом“, казао је он и напоменуо да су чланице Северноатлантске алијансе послале своје трупе на источни део блока.

Казао је да је „руска инвазија“ страшна и да се плаши да ц́е се у наредна два дана ситуација у Украјини погоршати – биц́е више мртвих и повређених, више разарања.

„Постоје лекције које можемо да извучемо из овог сукоба“, рекао је он, „а то је да чувамо своје нације.“

„НАТО је уједињенији него икада“, поручио је он и додао да је данас са ЕУ одлучено да се ојача координација, као и да ће Финска и Шведска учествовати у састанцима.

Столтенберг је рекао да је НАТО помогао Босни и Херцеговини и Грузији када је то било неопходно, да их војно ојача, те је поздравио то што је Алијанса јачала војну снагу Украјине претходних година.

Столтенберг је рекао да види да Русија покушава да ојача своју моћ диверзијама у домаћим политичким процесима и рекао да је Русија извела инвазију.

Опасност од утицаја Русије види и у Босни и Херцеговини.

Он је казао да је рат опасан, као и ратна дејства у околини нуклеарних електрана.

„Потенцијално је и нуклеарна опасност“, напоменуо је он одговарајући на питање новинара о сукобу у нуклеарки који се догодио ноћас.

Столтенберг је рекао да су НАТО чланице, поготово САД, Велика Британија и Канада јачале украјинску армију и да је то било кључно, јер се управо те тупе сада боре.

„Видимо људе како пате, желео бих да похвалим храброст украјинског народа, то је зашто јачамо своју подршку и зашто су чланице НАТО примениле најјаче санкције које су икад примењене и ангажовале своје трупе“, рекао је он.

„Било би још горе да сукоб ескалира ван граница Украјине, зато смо рекли да нећемо ући ни на земљу ни у ваздушни простор Украјине“, рекао је Столтенберг.

Столтенберг је рекао да разуме захтев Украјине да се затвори ваздушни простор над том земљом.

„Разумемо разочарање, али ако бисмо то урадили, знамо да би то ескалирао у рат у целој Европи“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92