Свет

Стигло језиво упозорење: „БИЋЕ КРИЗА ГЛАДИ КАКВУ НИСМО ВИДЕЛИ ОД ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА“

Рат у Украјини ће имати глобални утицај „већи од свега што смо видели од Другог светског рата“ и нанеће штету светској безбедности хране, јер се многи украјински пољопривредници, уместо да производе значајну количину пшенице за свет, сада боре против Русије, изјавио је директор Светског прогама за храну УН (WFP) Дејвид Бизли.

Бизли је у обраћању пред Саветом безбедности УН навео и да „ионако високе цене хране тренутно вртоглаво расту“, преноси британски Гардијан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова агенција УН хранила је 125 милиона људи широм света пре руске инвазије на Украјину, а Бизли је сада саопштио да су приморани да почну са смањивањем помоћи због растућих трошкова хране, горива и испоруке, наводи британски лист позивајући се на агенцију АП.

Директор Светског прогама за храну УН упозорио је и да рат у Украјини посебно угрожава неке земље попут Египта, који добија 85 одсто житарица из Украјине и Либана, који је добио 81 одсто током 2020.

Украјина и Русија производе 30 одсто светске пшенице, 20 одсто кукуруза и 75-80 одсто сунцокретовог уља, а Светски програм за храну УН купује 50 одсто житарица из Украјине, саопштио је Бизли, наводи британски лист.

Он је рекао и да ће рат повећати месечне трошкове агенције УН за 71 милион долара због растућих трошкова хране, горива и испоруке.

– То ће укупно износити 850 милиона долара за годину дана и значи да ће бити четири милиона мање људи до којих ћемо моћи да дођемо – упозорио је директор Светског прогама за храну УН, преноси Гардијан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг