Свет

„Уништавају животе – зауставите то; спремају се да бомбардују Одесу“

Председник Украјине Володимир Зеленски се поново обратио јавности у још оштријем тону и са још снажнијим порукама.

„Они настављају да уништавају нашу инфраструктуру, наше животе, животе Украјинаца. Понављамо сваки дан – затворите небо над Украјином! За све руске ракете, за сву руску авијацију! За све ове терористе! Направите хуманитарну ваздушну зону! Без ракета, без бомби. Ми смо људи и ваша је хуманитарна дужност да нас заштитите“, рекао је Зеленски и додао:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако то не урадите, ако нам бар не дате авионе да се заштитимо, једини закључак који се може извући је да и ви желите да нас полако убијају. То је и одговорност светских политичара, западних лидера, данас и заувек.“

То је одговорност западних лидера и политичара, рекао председник Украјине Зеленски. Зеленски је рекао и да се руске снаге спремају да бомбардују Одесу, град на црноморској обали Украјине.

„Ракете против Одесе? Ово ће бити ратни злочин“, рекао је Зеленски у телевизијском обраћању. Рекао је да „није прекасно“ да руски држављани покушају да зауставе овај рат. „Ово је време када можемо победити зло, када још није касно.

Можете само изгубити посао, не пропустите своју прилику. Руски држављани, ово је борба не само за мир у Украјини, ово је борба за нашу слободу. Ако сада ћутите, у будућности ће само ваше сиромаштво говорити у ваше име. Не ћутите“, рекао је Зеленски.

Каже да је Украјина заробила припаднике руске војске и говорио о доказима које су пронашли код заробљеника.

„Стотине руских војника и пилота који су бацали бомбе на наше градове, чули смо њихове исказе, видели документе, доказе као што су карте. Ово није неки импровизовани рат, то је намерна, одлучна намера. Они су планирали овај рат“, рекао је и нагласио да се у поступању с ратним заробљеницима поштује Женевска конвенција.

Зеленски је рекао да руска војска није постигла своје циљеве, али да је готово 10.000 руских војника погинуло у борбама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке