Свет

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ПОСВАЂАО СА НАТО: „Од вас смо добили само 50 тона дизела!“ НАТО: „То што тражите значи ТОТАЛНИ РАТ У ЕВРОПИ“ (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

„Све што је савез досад урадио било је да пошаљу 50 тона дизелског горива за Украјину кроз систем снабдевања. Вероватно да спалимо Будимпештански меморандум да боље гори, али он (меморандум) је већ за нас спаљен од ватре руских трупа“, рекао је украјнски председник Володимир Зеленски у синоћњем обраћању оптуживши НАТО да ће свака нова жртва у Украјини ићи њима на душу.

У свом најновијем видео обраћању емитованом синоћ, украјински председник Володимир Зеленски критиковао је НАТО због одбијања да уведе зону забране летова изнад Украјине, рекавши како је у питању „знак слабости“. Каже да је једина помоћ коју је Украјина до сада добила кроз систем набавке НАТО-а – 50 тона дизела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зеленски критикује НАТО

„Ми смо ратници светлости“, рекао је Зеленски о Украјинцима изражавајући разочарање што су земље НАТО-а, иако су знале да ће Русија само ескалирати сукобе у Украјини, одбиле да ураде било шта поводом тога и затворе небо над Украјином.

Он је нагласио да је тиме НАТО практично „дао зелено светло за бомбардовање градова“.

Украјнски председник је самит НАТО-а окарактерисао и као „слаб и збуњујући“.

„Реализован је самит на коме се отворено могло закључити да свима није приоритет борба за слободну Европу“, проучио је Зеленски.

– Све обавештајне службе НАТО земаља јако добро знају планове непријатеља, да Русија жели да настави офанзиву. Већ девет дана гледамо бруталан рат, уништавају наше градове, бомбардују наше људе, нашу децу. Знајући да су нови напади и жртве неизбежни, НАТО је свесно избегао да Украјину прогласи зоном забрањених летова. Верујемо да земље НАТО-а стварају бајку да ће наводно затварањем неба над Украјином подстаћи директну агресију Русије на НАТО. То је самохипноза. Од данас сви они који умиру умиру због вас – био је оштар украјнски лидер.

Украјински председник Володимир Зеленски обратио се у петак увече путем видео везе учесницима скупова подршке Украјини одржаним у Тбилисију, Паризу, Лиону, Братислави, Франкфурту, Виљнусу и Прагу.

Позивајући европску заједницу да подржи Украјину, Зеленски је рекао:

„Желим да кажем европском народу, немојте ћутати. Желим да изађете на улице и подржите Украјину, подржите наше напоре и борбу.“

Према његовим речима ако Украјина не стане на своје ноге, ни Европа не може стајати.

„Ако ми паднемо, пашћеш и ти. Зато, молим вас, немојте ћутати, немојте затварати очи пред овим“, рекао је Зеленски.

НАТО: То води до преливања рата на целу Европу

Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО, поручио је јуче реаговавши на позив украјинског лидера Володимра Зеленског да се затвори небо на Украјином, да би таква мера довела до преливања рата на целу Европу.

Столтенберг је одбацио ту могућност, указавши на ризик од знатно ширег рата на тлу Европе.

Он је рекао да би НАТО авиони морали да обарају руске летелице да би успоставили зону забране летова изнад Украјине.

– Разумемо очај, али такође верујемо да бисмо, ако бисмо то урадили (успостављање зоне забране летова), завршили са нечим што би могло да доведе до потпуног рата у Европи, који укључује много више земаља. Савезници су се сложили да неће имати НАТО авионе који оперишу у украјинском ваздушном простору или НАТО трупе на територији Украјине. У исто време, ми имамо одговорност као савезници у НАТО-у да спречимо да овај рат ескалира изван Украјине, јер би то било још опасније, разорније и изазвало би још више људске патње – рекао Столтенберг.

И амерички државни секретар Ентони Блинкен је јуче бранио одлуку НАТО да не успостави зону забране летова изнад Украјине, тврдећи да би таква мера могла да изазове ширење сукоба и „потпуног рата у Европи“.

Напад Русије на Украјину, који је почео 24. фебруара, изазвао је бес међународне заједнице, а Европска унија, Уједињено Краљевство, Канада, Јапан и Сједињене Америчке Државе (САД) Москви су увеле економске санкције.

Извор: Блиц