Свет

НЕМАЧКА ОВО НИЈЕ ВИДЕЛА: Цене скочиле 550% а хаос тек следи

Foto-Pixabay.com

У многим немачким супермаркетима тренутно недостаје сунцокретовог уља и уља од репице.

Будући да су испоруке већ недељама масовно ограничене због рата у Украјини, цене одређене хране су све веће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У неким случајевима неки трговачки ланци већ поскупљују уља властите марке за 550 посто, пише “Focus Online”, а преноси Фениx Magazin. Према писању Focusа, Aldi ће убудуће нудити сунцокретово уље марке Ondosol за 4,99 еура по боци, што је разлика од 3,20 евра у односу на распродату марку Bellasan.

Према подацима које има “Focus Online”, уље које је још доступно тренутно је 550 посто скупље него у јануару, преноси Вечерњи лист.

Будући да су сунцокретово и репичино уље тренутно распродати или готово распродати у многим трговинама, многи трговци мешовитом робом ограничавају број боца које једна особа може да купи.

Купци очито панично купују у последњих неколико недеља због страха од несташица.

Како преноси “Focus Online”, стручњаци из индустрије прехране очекују наставак раста цена, па би сунцокретово уље ускоро могло да кошта колико и пуно скупље маслиново чија је просечна цена по литри тренутно 6,50 евра.

Али не повећава цене само Aldi, већ и Rewe где сунцокретово уље марке Thomy кошта 5,05 еура по литру.

Велики број трговаца мешовитом робом подиже цене производима, а према њиховим најавама, поскупљење хране неће стати тако брзо.

Како је Business Insider већ раније писао, многи су производи поскупели последњих месеци, и то не само од почетка рата у Украјини. Поскупеле су, на пример, зобене пахуљице: средином јануара паковање од 500 грама још је коштало 49 центи, али сада у неколико трговачких ланаца кошта десет центи више, што одговара доплати од 20 посто.

Многи корисници друштвених мрежа коментаришу насталу ситуацију те пишу како “овако нешто Немачка још није видела”.

Извор: NultaTačka