Свет

САД на коленима! Повукли санкције за важан руски производ

Фото: Јутјуб

Ушавши у русофобичну хистерију, колективни Запад је увео невиђени број антируских санкција. Чак и против Ирана и Северне Кореје заједно, постоји много пута мање ограничења.

Али чим су „цивилизоване земље“ схватиле да „варварска Русија“ није некаква „колонијална држава бензинских пумпи“, већ пуноправни играч у целокупној светској економији, „чуда санкција“ су почела да се дешавају једно за другим, пише Свободнаја преса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најпре је европска штампа радосно објавила да је немачка влада, у поверљивим разговорима са ЕУ средином марта, „успешно водила кампању да осигура да одређени метали које испоручују руске државне компаније не буду укључени у нацрт листе нових санкција против Русије“.

Читаве гране немачке (сматрамо сву европску) индустрије критично зависе од руских залиха никла, паладијума, бакра, гвоздене руде, алуминијума и титанијума.

Након тога се сазнало да су САД, тихо повећавајући увоз руских угљоводоника, изједначиле руска ђубрива са есенцијалним производима и тако их потпуно уклониле из ограничења како би се заштитиле од несташице хемијских производа. А њихово друштво на овој „антисанкционој“ листи чинили су пољопривредни производи, лекови и медицински производи.

Светски аналитичари очекују да ће све сателитске земље Америке, укључујући и Европску унију, одмах следити пример Вашингтона.

Па ако су Јенкији повукли ђубрива из сопствених санкција, добијајући од Русије 6% калијума, 20% дијамонијум фосфата и 13% карбамида, онда је Стари свет, како кажу, сам Бог наредио да уради исто, јер Европа зависи од руске хемије много више: 25% урее, 15% амонијум нитрата, трећина фосфорних ђубрива и 35% калијума добија само од Русије.

Значајни предуслови за то већ постоје. Најмање две од три највеће поморске контејнерске компаније, Швајцарска медитеранска шпедиција (МСЦ) и данска Маерск, која је раније најавила потпуни прекид транспорта робе из Русије, саопштиле су да се ова одлука неће односити на есенцијална добра и хуманитарни терет, који сада укључује и ђубриво.

Оваквим темпом, видите, руски гас са другом робом ускоро ће на Западу бити назван „робом прве потребе“ и изаћи ће из редова оних којима је забрањено снабдевање.

„Не бих био толико сигуран у такав сценарио“, рекао је економиста Никита Маслењиков.

– Зато што још нико није отказао антируску западну реторику, а премијер Холандије је недавно говорио да ни склапање мировног уговора са Украјином не може послужити као основа за скидање чак и дела санкција са Русије. По мом мишљењу, притисак санкција је озбиљан и дуготрајан.

Уосталом, ова прича ће умногоме зависити од исхода преговарачког процеса, тачније од тога ко ће и како на крају обновити Украјину. У овом броју видим разлог за још једну интензивну рунду антируске хистерије. Ако су укључили „машину за санкције“, онда ће је искористити до краја. Ово је једна страна медаље.

– Чињеница да је свет на ивици озбиљне прехрамбене кризе је очигледна чињеница. Цене главних пољопривредних сировина у свету су од почетка године порасле у распону од 8-22 одсто, а специјализована агенција УН надлежна за храну – ФАО – издала је упозорење на њихов даљи раст.

У том светлу, наравно, минерална ђубрива су једноставно питање живота и смрти, јер без њих нема жетве, па сходно томе, нема ни хране. Очигледно, могућ је и неки други напредак у овом правцу. Састав санкција ће се вероватно ускоро променити. Можда ће их заиста бити мање.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs