Србија

ВЕЛИКИ ПРИТИСЦИ СА ЗАПАДА: Србија на пар корака од увођења санкција Русији

Србија је на Генералној скупштини Уједињених нација гласала за суспензију Русије из Савета за људска права. Претходно је почетком марта осудила руску агресију на Украјину, а затим је председник Србије Александар Вучић у свом првом интервјуу за РТС након реизбора на ову функцију говорио о притисцима на државу да донесе овакву одлуку, али и о глади и немаштини који би нас могли задесити ако Србији ЕУ уведе санкције. Питање које се само намеће јесте да ли је то била увертира за сценарио у којем ће Србија, ипак, морати да уведе санкције Русији.

Почетком марта Србија се након кратког нећкања на седници Генералне скупштине УН придружила осуди инвазије Русије на Украјину. Затим се у четвртак увече нашла на списку оних који су на Генералној скупштини УН гласали за суспензију Русије из Савета људска права.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ексклузивну прилику да све објасни имао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу на РТС, који је уследио само неколико сати након доношења ове одлуке. Објаснио је да је Србија донела одлуку да буде уздржана, да су уследили различити притисци, а да велики проблем може да буде одлука ЕУ да Србија не буде изузета из пакета санкција за нафту акоје је требало да ступе на снагу 15. маја…

А затим је у целу причу убацио реч од које сви страхују – глад.

Нећемо имати шта да једемо

“Молим људе као Бога… Све личне амбиције сам истрошио, али молим људе да разумеју да, ако будемо имали санкције, нећемо имати шта да једемо. Не морамо да једемо? Јел тако. Добро нема проблема. Ако ћемо тако да водимо земљу нема проблема. Ја не морам да будем председник, ја не морам, а они нек воде земљу нек нас униште, нек је врате у двехиљадите када смо ланчили, када смо катанчили фабрике и нека нас врате у деведесете, па лепо нек заратимо са неким ако треба, само нека и покажу шта су нам од војске направили …”, упозорио је Вучић.

И све је зазвучало као да је председник Србије јавност припремао за то да ће Србија на крају ипак морати да уведе санкције Русији.

У међувремену санкције Европске уније на увоз нафте су укинуте, али то према мишљењу дипломате и бившег амбасадора Србије у Белорусији Срећка Ђукића, не мења чињеницу да је Србија на неколико корака од увођења санкција Русији. Да укидање санкција подразумева и одрежене услове које Србија треба да испуни, потврдио је и сам Вучић.

Никад не реци никад

“Мислим да Србији преостаје још неки корак до увођења санкција Русији. Коначно је власт у Србији схватила да мора ићи укорак са спољном политиком Европске уније, упркос ономе што говоре и што су у току предизборне кампање говорили неки политичари, пре свега десничарски лидери и буржоарски лидер који је на челу Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић. То да Србија никад неће увести санкције Русији ниједан озбиљан политичар никада неће рећи, напросто “никад не реци никад”. Александар Вучић је јасно рекао да нам таква политика не доноси ништа осим глад, немаштину, санкције, рат и понављање деведесетих година”, каже Ђукић.

Следити Европску унију и Америку, стога остаје једини пут.

Ђукић каже да је уверен да ЕУ и без увођења санкција Русији види да земља трпи последице тих санкција.

„Наш извоз у Русију је стао, ми смо изразито континентална земља, тако да не можемо преко мора да довучемо ни гас ни нафту, а ни оружје о којем је Вучић такође причао. И Брисел и Москва виде да ми и без формалног увођења санкција Русији трпимо велике последице, али ако буду хтели да нас терају до краја мораћемо то да урадимо”.

Подсетимо, како је објавила Нова, након избора на Александра Вучића је појачан притисак Запада око заузимања јасног става Србије према Русији која је напала Украјину. Наша сазнања говоре да западни партнери захтевају од Вучића да “очисти” власт од проруских кадрова и да држава заузме јасан спољнополитички курс у односу на Русију. То подразумева да у влади не буде Александар Вулин али ни лидер СПС-а Ивица Дачић уколико се одрекне проруске политике.

Извор: Нова