Свет

Москва узвраћа ударац?

Одлазећем колумбијском председнику Ивану Дукеу Маркесу је обраћање Савету безбедности Уједињених нација пружило прилику да се похвали својим достигнућима.

Уместо тога, Дукуе је добио оштар укор од руског амбасадора у УН-у Василија Небензије, који је набројао дугу листу неуспеха његове администрације у спровођењу мировног споразума са оружаним побуњеницима у земљи и сузбијању трговине дрогом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Председниче, сигурни смо да ће вам данашњи говорници упутити много лепих речи док покушавају да заобиђу спорна питања. Али у Русији, ако сте са неким пријатељ, требало би да му кажете истину. Зато нећемо покушавати да се претварамо да нисмо забринути за будућност колумбијског мировног процеса“, рекао је Небензија.

Ово је уследило неколико дана након што је Русија упозорила земље чланице УН да ће можда морати да плате дипломатску цену за супротстављање Москви у Генералној скупштини УН, где је Колумбија гласала за осуду руске агресије у Украјини. Колумбија је такође гласала за резолуцију којом се суспендује чланство Русије у Савету за људска права УН.

Нешто раније је Русија издала званично упозорење Вашингтону да би снабдевање Украјине осетљивим системима наоружања могло да доведе до „непредвидивих последица“, наводи „Вашингтон пост“, који је добио копију руске дипломатске ноте.

„Позивамо Сједињене Државе и њихове савезнике да зауставе неодговорну милитаризацију Украјине, која подразумева непредвидиве последице по регионалну и међународну безбедност“наедено је у ноти.

У писму државама чланицама овог месеца, Русија је упозорила да ће чак и земље које су биле уздржане или се нису појавиле на гласању бити третиране као да су „служиле циљу Сједињених Држава и да ће се сматрати у складу са тим“.

Колумбија је послужила као наговештај те освете.

Русија је пре две недеље блокирала усвајање изјаве Савета безбедности УН којом се поздравља Дукеово учешће на састанку савета и нуди њихова „пуна и једногласна подршка мировном процесу у Колумбији“.

Као једна од пет сталних чланица Савета безбедности УН, Русија поседује огромна овлашћења да кочи рад међународне дипломатије у тој организацији.

Упркос ранијим тензијама са Западом око Крима, Либије и Сирије, Москва је генерално проналазила начине да сарађује са Америком и њеним западним савезницима по разним питањима, од напора да се ограничи развој нуклеарног оружја у Ирану и Северној Кореји, до надзора мировних иницијатива у Африци, Европи, Блиском истоку и Латинској Америци.

Али тај однос од Хладног рата није био затегнути као данас.

Откако је Русија извршила инвазију на Украјину 24. фебруара, Америка и њени западни савезници покушавају да изолују Москву на међународној сцени, претварајући једну од највећих светских сила у изгнаника. У покушају да се одгурну тим покушајима, руске дипломате су примениле комбинацију претњи, притужби и процедуралних опструкција, пише „Форин Полиси“.

Велики део дипломатског рата одвијао се у нејасним споровима око протокола УН.

Након извештаја о наводним руским злочинима у граду Буча у Украјини, руска мисија при Уједињеним нацијама позвала је на хитан састанак Савета безбедности УН, вероватно да би покушала да окриви Украјину за погубљења украјинских цивила. До састанка никада није дошло.

Русија се у писму шефу УН пожалила да је Британија, која је председавала Саветом безбедности УН у априлу, одбила њен захтев за одржавање састанка, али је Барбара Вудворд, британска амбасадорка при УН, узвратила да је једноставно тражила од Русије да комбинује седницу са још једним састанком савета о Украјини или га закаже после тог састанка. Русија је, како наводи, то одбила.

„Председништво није блокирало руски захтев“, написала је она генералном секретару УН Антонију Гутерешу.

Русија је, у међувремену, протестовала против онога што је окарактерисала као „тежу злоупотребу“ протокола Савета безбедности УН, јер су Британци дозволили украјинском председнику Володимиру Зеленском да емитује видео снимак наводних злочина Русије.

„Таква пракса подрива темеље и дух рада СБ УН“, написао је руски Небензија у писму Гутерешу од 5. априла.

Вудворд је узвратила да је Зеленском било дозвољено да говори виртуелно због његове немогућности да отпутује у Њујорк због руске инвазије на његову земљу и да је Русија имала прилику да приговори на видео снимак током састанка, али то није учинила.

Овог месеца, заменик сталног представника Русије, Дмитриј Пољански, узео је реч на ручку Савета безбедности УН са генералним секретаром УН на одмору на Лонг Ајленду како би изразио забринутост због третмана Русије у Уједињеним нацијама. Такође је рекао да неће учествовати у неформалној дискусији са саветом о подацима и решавању сукоба.

Али неке дипломате кажу да су многи од руских гамбита били неуспешни.

Поред неуспеха у Генералној скупштини УН и Савету за људска права, Русија је изгубила изборе за Комитет УН за невладине организације, извршне одборе УН Жена, УНИЦЕФ и Стални форум УН за питања староседелаца.

„Русија се данас такмичила на четири избора за комитете УН. Изгубила је у свима“, похвалила се британска мисија на Твитеру.

Како је истакао један дипломата УН, „наш циљ је да их дипломатски изолујемо, али они одлично раде свој посао у изолацији“.

А колумбијски председник Дуке окренуо је плочу против Небензије, изневши неприпремљену осуду руске инвазије као „геноцида“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс