Свет

КИНЕЗИ ТВРДЕ: Америци су увек потребни непријатељи, после сукоба у Украјини ствараће кризу за кризом широм света

Запад ће, после сукоба у Украјини, стварати кризу за кризом широм света, јер су му потребни нови „непријатељи“, пише кинеско издање Глобал тајмса, преноси РИА Новости

– САД воле да спроводе стратегију „демократије против аутократија“ уместо да се ангажују у домаћим реформама и прилагођавању променама у глобалном светском поретку“, примећује се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању листа, Запад, на челу са Сједињеним Државама, никада неће моћи да прихвати постојање нечега „што није налик себи“. Зато је створио „непријатељски“ имиџ СССР-а, а после Русије, водећи политику ширења НАТО- а .

Вашингтон, како се наводи у чланку, није имао никакве користи од реформи руског руководства након распада СССР-а, које су значајно подигле имиџ земље на светској сцени. Због тога је јединство Северноатлантске алијансе почело нагло да слаби, а глобални утицај блока је значајно опао, објаснили су аутори.

У чланку се тврди да је, доживљавајући сталну потребу за „измишљеним непријатељима“, Запад закључио да Русија, са својим вишенационалним јединством, огромном територијом и православном вером, не може бити ни на који начин асимилована. То значи да је била погодна за улогу непријатеља, који је почео толико да недостаје.

Посматрачи верују да се иза тога крије дубока криза западне цивилизације

– Цивилизација којој су потребни спољни непријатељи да би одржала своје постојање ће на крају пропасти. Сједињене Државе, које увек желе да се боре, неизбежно ће пропасти као држава. Ова идеја је савршено потврђена текућом кризом у Украјини, наводи се у чланку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Global times