Русија

ПУТИН ПОТПИСАО: Разрешен је

Од када није успео да наговори Вагнерове плаћенике да обуставе побуну, Сергеј Суровикин, познат као генерал „Армагедон“, није виђен у јавности од краја јуна.

Руски генерал Сергеј Суровикин званично је разрешен дужности након што је наводно провео недеље у кућном притвору због сумње да је учествовао у смртоносном војном удару у јуну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову вест је данас први објавио новинар Алексеј Венедиктов, који је на Твитеру објавио текст из председничког указа којим се Суровикин разрешава са дужности команданта Ваздушно-космичких снага.

Уредба није била јавно доступна.

Неколико прокремљских Телеграм канала такође је поделило вести о Суровикиновом отпуштању, пишући да је указ Владимира Путина потписан прошле недеље, али да се тајно чува.

Суровикин, који је служио као заменик команданта руских трупа у Украјини, није виђен у јавности од 24. јуна, када је снимљено како моли озлоглашену Вагнерову групу да оконча насилну побуну против војног врха у Русији.

Убрзо су се појавили извештаји да је можда унапред знао о побуни коју је започео шеф Вагнера Јевгениј Пригожин, са којим је имао блиске везе још од времена када су обојица заједно радили у Сирији. Пригожин је, са своје стране, рутински хвалио Суровикиново вођење рата против Украјине, чак и док је критиковао друге високе команданте војних снага.

Извор: THEDAILYBEAST/М.С./Б92