Свет

ПОЗНАТ ДАТУМ: Још једна земља постаје чланица НАТО АЛИЈАНСЕ

Фински председник Саули Нинисте рекао је данас да ускоро намерава да саопшти став у погледу могућег чланства ове земље у НАТО.

Немачки Билд пише да је први човек те нордијске земље истакао у интервјуу финском листу да ће своје мишљење о приступању НАТО-у изнети најкасније до 12. маја, а два дана касније изјасниће се и Социјалдемократска партија премијерке Сане Марин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи се да ће након тога председник и влада донети заједничку одлуку о могућој кандидатури Финске за улазак у евроатланску војну алијансу.

Ниинисте и Марин, додаје се, још нису открили свој став у полемици о приступању НАТО-у, која је покренута догађајима у Украјини, али постоје многе индиције да би званични Хелсинки наредних недеља могао да се одлучи за укључивање у тај савез.

Како се наводи, балтичка држава блиско сарађује са суседном Шведском, која је такође партнер НАТО, али не и његова чланица.

С тим у вези, министар спољних послова Финске Пека Хависто јуче је угостио шведску колегиницу Ен Линде и том приликом истакао да две земље доносе одлуке „са истим циљем и у истом времену“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг