Регион

„ПУТИН ЋЕ НАС НАПАСТИ!“ Земља која се граничи са Србијом у страху

Две трећине становника ове државе сматра да би Русија могла да их нападне. Помоћ очекују од НАТО.

Испорука природног гаса из Русије у Бугарску је прекинута крајем априла због, како је навео руски Газпром, одбијања те земље и осталих држава Европске уније да плаћају гас у рубљама, јер је то у супротности са дугорочним уговорима о снабдијевању. Према извештајима који су тада стизали из Бугарске, чинило се као да је та земља лакше него што се мислило прихватило ову вест. Али, по свему судећи, Бугарска има много страхове у вези са Русијом него што је одсуство природног гаса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према недавним истраживањима, две трећине Бугара страхује да ће Москва извести ракетни или бомбашки напад на објекте у Бугарској, док се више од половине плаши да би Русија могла да окупира њихову земљу. Од употребе нуклеарног оружја се плаши три од четири Бугара, показује истраживање које је агенција ЕСТАТ спровела за Фондацију Радионица за грађанске иницијативе. Да би Русија могла да окупира Бугарску страхује 54% испитаника, а 62% да би могла да изврши ракетне или бомбашке нападе на њену територију.

То би могло да буде објашњење зашто та земља није за оштрију политику према Москви и зашто друштво покушава да има неутралнији став према рату у Украјини, пише Euractiv.

Половина испитаника је рекло да очекује да НАТО помогне Бугарској у случају напада, али само 41% њих подржава чланство Бугарске у тој војној алијанси, док се трећина изјаснила против. Истаживање показује и да само 10% Бугара познаје историју бугарско-руских односа, док 80% није сигурно у своје знање, што ствара подло тло за руску пропаганду и извртање историјских чињеница.

Бугарска држава је створена после Руско-турског рата 1877-1878, али су власти у Софији остале вазали османског султана и после рата, да би почетком 20. века прогласила независност.

Већина Бугара (61%) не зна да се Русија противила уједињењу бугарских територија 1885. године, а 42% је убеђено да СССР није прогласио рат Бугарској у Другом светском рату.

СТРАХ ОПРАВДАН?

Војна моћ Бугарске се не може ниуком случају мерити са руском. Реч је о земљи која, према сајту Глобалфирепоwер, има 11 борбених авиона насупрот 772 колико их има Владимир Путин. Да не говоримо о тенковима које Бугарска има нешто преко 400 док су Руси трећи по снази у свету у овој категорији – Москва може да рачуна на више од 12.000. Наравно, нуклеарно оружје нећемо ни помињати. Али ево још мало статистике – Бугарска има нула разарача и исто толико подморница.

Наравно, у случају напада на Бугарску, активирао би се члан 5. Северноатлантског савеза, и све НАТО чланице, укључујући и Америку би стале у њену одрбану. Барем у теорији би тако требало да буде.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО