Свет

РАСКОЛ У АЛИЈАНСИ: Турска блокирала одлуку НАТО-а

Турска је блокирала првобитну одлуку НАТО да обради захтеве Финске и Шведске за придруживање војном савезу, јавља ФТ.

Тако се доводе у сумњу наде за брзо приступање две нордијске земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасадори земаља чланица НАТО састали су се у среду са циљем да отворе преговоре о приступању истог дана када су Финска и Шведска поднеле своје пријаве, али је противљење Анкаре зауставило свако гласање, каже особа која има директне информације о овом питању.

Одлагање изазива сумњу да ће НАТО моћи да одобри прву фазу захтева Финске и Шведске у року од једне или две недеље, како је рекао генерални секретар Јенс Столтенберг.

Такође поставља сцену за вишедневну интензивну дипломатију између САД, Турске, Финске и Шведске по том питању.

Свих 30 постојећих чланица Алијансе мора да ратификује пријаве Финске и Шведске, али тај процес почиње тек када одбрамбени савез изда протокол о приступању и званично позове две земље да се придруже.

НАТО је одбио да коментарише потез Турске.

Финска и Шведска званично су данас поднеле захтев за придруживање НАТО, саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је поздравио захтев Финске и Шведске да се придруже НАТО.

„Топло поздрављам захтеве Финске и Шведске за улазак у НАТО. Ви сте наши најближи партнери, а ваше чланство у НАТО ће повећати нашу заједничку безбедност“, рекао је Столтенберг новинарима након што је добио писма амбасадора две земље са захтевом за придруживање Алијанси, преноси АП.

Извор: Б92