Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Амбасадори Француске, Шпаније, Италије и Шведске позвани у МИП Русије

Француски амбасадор у Русији Пјер Леви позван је у Министарство иностраних послова Русије и очекује се да ће му бити саопштено о протеривању 40 француских дипломата као одговор на протеривање руских дипломата из Француске, јављају медији.

Осим тога, у руско Министарство иностраних послова је позван и амбасадор Шпаније Маркос Гомес Мартинес коме је такође саопштено о протеривању дипломата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, бројне европске земље су саопштиле да протерују руске дипломате, међу којима су балтичке земље, Словенија, Немачка, Француска, Италија, Шпанија, Шведска, Данска и Румунија, као и Јапан и Данска. Европска унија је 6. априла саопштила да проглашава 19 запослених у сталном представништву Русије при ЕУ за персоне нон грата. Са своје стране, Москва је обећала адекватан одговор.
Шпанија је у априлу протерала око 25 руских дипломата, док је Француска 36 руских дипломата прогласила персонама нон грата.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com