Србија

ДОКТОР КОН ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ О ВАКЦИНАМА: Ово мора да се узме у обзир!

Процес вакцинације трудница је кренуо, али када ће ући у замах не би да процењује.

Не може се очекивати да се труднице вакцинишу истог дана када струка јасно каже да треба да се изврши њихова имунизација, зато што су сви лекари научени да и даље поступају у складу са упутствима у којима пише да оне не треба да се имунизују, изјавио је епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зато држава, укључујући све институције, мора да убрза те промене, а она не може да их убрза мимо произвођача – нагласио је Кон.

Како је навео, процес вакцинације трудница је кренуо, али када ће ући у замах не би да процењује

– Сви кажу почеће да се вакцинишу труднице, фантастично. Међутим, треба да имају у виду да постоје закони ове земље, закон о лековима, где је сажетак карактеристика лека саставни део закона. У том сажетку нигде не пише, бар за сада, да могу да се вакцинишу труднице. Лекар који поступа преко тога, поступа мимо закона – рекао је Кон.

Објаснио је да то не говори због гледалаца, већ и због оних који треба да убрзају читаву ту бирократију која иде прилично споро.

– С друге сране, онај ко испоручује вакцине поручује је са пропратном документацијом у којој не пише да могу труднице да се вакцинишу. А ту је и стручно- методолошко упутство које даје Батут у коме такође пише да се труднице не вакцинишу – закључио је Кон.

Извор: Блиц, Еспресо