Свет

УКРАЈИНА СПРЕМА ЗАВЕРУ СА ПОЉАЦИМА

Пољски државни радио саопштио је у понедељак 2. маја ове године да је та земља у Украјину послала 232 своја тенка Т-72М1 који су дати као донација украјинској војсци за борбу против руске војске.

Некако паралено са овим информацијом појавили су се управо ти тенкови са украјинском посадом и шемом бојења какву користи пољска војска. Заправо радило се о верзији Т-72М1Р чију модернизацију је извршила Пољска 2019. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Т-72М1 је тенк који има експлозивно реактивни оклоп ЕРА-1. Ови тенкови су иначе израђени у фабрици Бумар у Гливицама, који су се разликовали од совјетске верзије тенка Т-72М.

Пољски тенкови су били опремљени ласерским даљиномером ТПД-К1 који је обележн као модерл А који има тањи оклоп од основне верзије тенка Т-72М. Добио је кодно име објект 172М. Убрзо су ти тенкови добили бочну заштиту, бацаче димних кутија 902А, додато је на чело тенка челична плоча дебљине 170 мм и испод подвозја. Наиме, ови тенкови су опремљени наводно активном заштитом, а већина тенкова има модерну термовизијску камеру КЛВ-1 Астериа.

Пољска је до 1991 направила укупно 757 тенкова типа Т -72.

Иначе, претпоставља се да ће се ови тенкови користити код села Завгорније у предстојећој офанзиви украјинске војске која је пропала код Изјума. Неки указују да се ти тенкови управо налазе у шумама близу реке Северски Донец где се планира форсирање реке где украјински инжењерци постављају на неколико места понтонске мостове за брзо пребацивање војске и технике на бок, где је процењено да је руска војска најслабија.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Srbijadanas.com