Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО СВЕ: Живели бисмо десетоструко боље да смо увели санкције Русији!

Живели бисмо десетоструко боље да смо увели санкције Русији, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић

Осамдесет дана смо издржали, а цена коју плаћамо је огромна, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

– Огромну штету трпимо сада и ни од кога не тражим ни хвала, било би лепо да је мало више био фер амбасадор Русије када о томе говори. Свеједно, не тражимо и не радимо то због њих него због себе, због поштеног односа према себи, својој земљи и поштованај међународног јавног права. И знамо шта су санкције и колико су нефер и непотребне – рекао је Вучић.

Трпимо страшно и много неувођењем санкција Русији и то хоћу да људи знају, поручио је Вучић.

„Сада бих вам рекао, немам никаквих илузија – живели бисмо десетоструко боље само да јесмо то урадили. НИсмо то урадили зато што се понашамо као незаивсна и самостална земља“, додао је Вучић.

Нагласио је да ће предстојећа зима у свету били најтежа у последњих 70 година, али да нико не жели да чује другог осим навијачког става.

Недостајаће много хране, има енергената, али захваљујући суманутој политици са свих страна или неће бити доступни или ће бити сумануто скупа, казао је Вучић.

Истакао је да Европа неће моци да издржи другу или трећу годину заредом да привреда буде у рецесији.

Вучић је рекао да 25 одсто светског тржишта неће имати хлеба.

Председник је рекао да ће у свету бити несташице хране, да је Индија забранила извоз пшенице и да је одмах скочила њена цена на берзама, затим да постоји проблем са набавкама кукуруза, да и даље нема извоза због затворених украјинских лука и друго.

„Све ствари морају да се посматрају заједно. Суштина је да све заједно мора да функционише на истој политици да би могли да преживимо. Немојте да се понашамо као да се ништа око нас не дешава и само да чекамо да живимо боље“, рекао је Вучић и додао да живимо у условима проглашеног светског сукоба.

Напоменуо је треба имати у виду да ове године трошимо 50 одсто више бензина него прошле, као и 20 одсто више дизела.

Мој посао да будем реалан, а не да говори о „фонтани жеља“ додао је Вучић и истакао да је о свим тим проблемима говорио и када је била предизборна камапања.

Напоменуо је да на телевизији може свашта да чује од неких људи, који ће притом тражити и повећање плата и пензија и да имати „небулозне“ идеје око Фијата у Крагујевцу, као и други који штрајкују.

То је зато што им се може, али постоје људи којим се то не може, истакао је председник.

Вучић додаје да је већа цена долара, да је амерички ФЕД подигао референтну камаптну стопу, као и да Србија упркос томе хоће да задржи раст.

Напоменуо је да сада немамо приступ тржишту капитала, као и ни друге земље у развоју, затим да у овим условима треба обезбедити занављање кредита, покривање дефицита од три или четири одсто и друго.

„Сви ће да кажу – ево га Вучић најављује увођење санкција – не, борићемо се докле можемо да чувамо своју политику и ту политику водимо не зато што имамо нешто због неувођења санкција, јер ћу да слушам то је због цене гаса и слично. Па да плаћамо и наскупљу цену гаса то нам је милијарда а ми на овоме губимо више милијарди, а да не причамо о мањем доласку страних дирекних инвеситиција. Седам америчких продуцената и режисера и глумаца је одбило да дође у Србију због неувођења санкција“, навео је Вучић.

Истакао је ће Србија имати нижу инфлацију него земље као што су Румунија, Бугарска, Мађарска, Пољска, балтичке земље…

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031