Русија

ШОК! Путин мења цео војни врх?

Већ ко зна који пут круже гласине да је генерал Дворников нестао.

Амерички званичници тврде да се генералу већ другу недеља губи траг, и тако подстичу гласине да га је Путин сменио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Главни руски заповедник у Украјини није се појавио у јавности већ две недеље и могуће је да више није руководећи у војној операцији, јавља Дејли мејл.

Генерал Александар Дворников, оптужен за ратне злочине, који је помогао сиријском председнику Башару Ал Асаду да убија властити народ,,, наводи овај медиј, у априлу је ангажован од стране руског председника Владимира Путина у нападима на Донбас, након што је доживео срамотни пораз и био присиљен на повлачење из Кијева.

Амерички званичници тврде да се генералу већ другу недељу не може ући у траг, и логично тако подстичу гласине да је смењен.

Није једини на списку

Уколико се покаже да је то истина, генерал Дворников придружиће се адмиралу Игору Осипову, заповеднику црноморске флоте и генералу пуковнику Сергеју Киселу, вођи 1. гардијске тенковске армије, за које западни извори тврде да су смењени услед низа пораза на украјинском ратишту. Верује се да је суспендован и генерал Валериј Герасимов, шеф руског главног стожера те да Владимир Путин још одлучује о његовој судбини.

Ова вест долази упркос украјинских тврдњи да су већ убили девет руских генерала и на десетине високопозиционираних руских војних званичника за мање од три месеца ратовања. О нестанку Дворникова међу првима је известио Њујорк Тајмс, након брифинга од стране америчких званичника о стању инвазије.

Званичници тврде да Русија у Донбасу понавља грешке из Кијева, укључујући недостатак координације између различитих војних јединица што је успорило ток напредовања. Координација међу руским војним јединицама постала је нешто боља након што је генерал Дворников постављен, тврде посматрачи, али чак ни он није био у стању да поправи „темељне мане“ у функционисању руске војске.

Генерал Дворников има дуготрајан, крвав и застрашујући углед као заповедник руских војних снага, пише Дејли мејл.

Од 2016. надгледао је руску интервенцију у грађанском рату у Сирији помажући сиријском председнику Башару Ал Асаду да порази непријатеље и неке од бивших америчких савезника.

Рођен 1961., Дворников је каријеру започео у Совјетској Војној школи, пре него што се прикључио Совјетској Армији 1978. године. Наставио је обуку у Школи за обуку високог заповедништва у Москви, гдје је дипломирао 1982.

Од тада, успињао се у војној хијерархији у Совјетској, а затим Руској, војсци служећи на сениорским позицијама у различитим дивизијама те напредујући од Војне Академије до Главног стожера 2005. године.

У 2008. години презузео је заповедништво над 5. Црвеном Армијом, пре обављања дужности као заменик заповедника Источног војног округа, а затим и као начелник стожера Средишњег војног округа.

У септембру 2015. постао је први заповедник Руских оружаних снага у Сирији на почетку руске интервенције у тој земљи те је био одговоран за војне операције у Сирији током 2016. године.

Од преузимања водства у Украјини, сматрало се да 60-годишњи генерал стоји иза ракетног удара на железничку станицу у Краматорску у апилу, када је убијено 59-еро људи, укључујући и неколико деце, који су били у процесу евакуације.

 

 

 

 

 

 

Извор:  NET.HR