Свет

АЛАРМ У ЕВРОПИ, ДЕЈЛИ МЕЈЛ ТВРДИ: Путин премешта нуклеарне бомбардере, сателитски снимци открили све

Руски председник, Владимир Путин, повећао је број стратешких нуклеарних бомбардера у ваздушној бази у близини финске и норвешке границе, наводи се у извештајима, преноси Дејли мејл.

Овај потез долази усред високе напетости и питања да ли Москва планира да покрене атомски напад на Европу, док траје рат у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је постепено повећао број стратешких бомбардера у ваздухопловној бази Олења.

Како се наводи, 12. августа у овој бази није било ниједне летелице, али већ 21. августа снимљена сз четири суперсонична Ту-160, а број је сада порастао на 11.

У објекту на полуострву Кола на крајњем северозападу Русије у Арктичком кругу, сада се налази седам стратешких бомбардера Ту-160 и четири авиона Ту-95, преноси британски таблоид Дејли мејл.

Ово је најпре објавио Фактиск.но, независни норвешки портал за проверу чињеница, који тврди да је добио податке од америчког сателитског оператера Планет.

“11 стратешких бомбардера 20 миља од Норвешке” наслов је текста који је дигао Европу на ноге.

Нагомилавање бомбардера у ваздухопловној бази уследило је након међународне забринутости због још извештаја од пре две недеље, када је Тхе Јерусалем Пост открио да је дошло до “необичног распоређивања” седам нуклеарних бомбардера у ваздушној бази.

Израелска обавештајна фирма ИмагеСат Интернатионал тада је истакла да је открила “нерегуларно присуство” ТУ-160 и ТУ-95. Авиони “Судњег дана” обично су стационирани у ваздухопловној бази Енгелс, 450 миља југоисточно од Москве.

Бомбардери су близу границе Норвешке чланице НАТО-а и Финске која ће ускоро постати чланица Алијансе. Могу се користити и са конвенционалним оружјем.

Извор: Srbija Danas/Dejli mejl