Свет

АЛАРМ У ЕВРОПСКОЈ ЗЕМЉИ! Руски шпијуни присутни међу овом категоријом грађана, обавештајна служба открила све

Руски шпијуни присутни на сајтовима са малим огласима у Француској.

Француски Генерални директорат за унутрашњу безбедност (ДГСИ) упозорио је данас на присуство руских шпијуна на сајтовима са малим огласима где циљају ученике престижних, великих школа или младе стручњаке који нуде приватне часове. „Шпијунирање, нажалост, није само у биоскопу“, упозорила је француска унутрашња обавештајна служба на свом сајту, задужена посебно за идентификацију страних агената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та служба је недавно открила да су француским студентима и младим стручњацима прилазили официри руске спољне обавештајне службе након што су студенти понудили приватне часове на сајтовима са малим огласима. Француски медији су пренели да је ДГСИ открио десетак таквих случајева.

„Домишљати, емпатични и маштовити, шпијуни желе да циљају људе од интереса како би искористили њихове рањивости или, још боље, њихове вештине за приступ обавештајним подацима“, наводи ДГСИ, који је усвојио стратегију транспарентније комуникације на тему шпијунирања. Обавештајна служба описала је у грубим цртама начин рада шпијуна, чији је циљ да „развије наводно безазлене односе који ће му временом омогућити да експлоатишу жртву“.

„Ученик“ који се пријави за приватни час, користи име које није руског порекла, поставља захтеве о све осетљивијим темама, ретко је доступан на свом телефону, тражи да приватни часови буду у ресторану или у бару, никада код куће, плаћа све веће суме готовином и увек усмено заказује следећи час. ДГСИ је позвао грађане да уколико су приметили слично, сумњиво понашање то пријаве служби уз савет да никад не буду насамо са таквом особом „професионалцем за манипулацију“.

 

 

 

Извор: Мондо