Свет

РУСИЈА ДОВИЛА САВЕЗНИКА НА РАТИШТУ! Путин добија помоћ којом може да преокрене сукоб

Припадници иранске елитне Револуционарне гарде налазе се у Украјини, на окупираном Криму, где обучавају руске трупе како да користе дронове које испоручује Иран, према америчким обавештајним службама.

Ову вест је раније пренео Институт за проучавање рата, који је, на основу јавно објављених података, закључио да је непознат број припадника Иранске гарде, стационираних на локацијама на Криму и у Херсонској области, вероватно упућен да обучава руске оператере дронова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последња потврда те информације дошла је од портпарола Стејт департмента Неда Прајса који је изјавио да је иранско војно особље било на терену на Криму и помагало руској војсци да управља беспилотним летелицама које је Техеран обезбедиое.

– Можемо да потврдимо да је руско војно особље са седиштем на Криму управљало иранским беспилотним летелицама и користила их за извођење кинетичких удара широм Украјине, укључујући и нападе на Кијев последњих дана – рекао је Прајс током конференције за новинаре, пренео је Ројтерс.

Последњих недеља Русија је појачала своје нападе иранским дроновима Шахед-136, једноставним и јефтиним системима наоружања. Иако су ови дронови спори и нису претерано прецизни, дизајнирани су да се лансирају истовремено у великом броју како би преплавили одбрамбене системе.

Аналитичари сматрају да употреба такве опреме на цивилним циљевима и електранама показује да руски председник Владимир Путин очајнички покушава да сломи украјински морал, уместо да постигне конкретне ефекте на бојном пољу. Путинова стратегија је, чини се, талас терористичких напада, услед којих ће већина грађана Украјине пре зиме остати у мраку и хладноћи.

С друге стране, иранска помоћ Русији у сукобу у Украјини доводи Техеран, који је већ под притиском санкција, у позицију даљег дистанцирања од Запада. Овим чином, теократски режим врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија, који се тренутно суочава са озбиљним протестима својих грађана који прете да дестабилизују иранске власти, наизглед је коначно одустао од покушаја да пронађе компромис по питању оживљавања иранског нуклеарног споразума.

– Слање беспилотних летелица и особља за обуку у Украјину дубоко је увукло Иран у рат на руској страни и директно повезало Техеран са операцијама у којима су цивили убијани и рањени. Чак и ако су то само инструктори и тактички саветници у Украјини, и даље мислим да је то велика ствар – рекао је пензионисани званичник ЦИА Мик Малрој за НИТ.

Док је Иран показивао жељу за помирењем са Западом, амерички председник Џо Бајден и западне земље ушле су у преговоре о могућем укидању већине трговинских санкција Техерану. Али након што је на власт дошао ултраконзервативни Ебрахим Раиси, преговори су ушли у ћорсокак, а обогаћивање уранијума у ​​иранским центрифугама се убрзало.

Поред беспилотних летелица Шахед-136, Иран је Русији наводно испоручио непознат број беспилотних летелица Мохаџер-6, иранског пандан турском Бајрактару ​​ТБ-3 који се „прославио“ на ратишту у Украјини у рукама украјинских снага.

Иран је тестирао своје беспилотне летелице Шахед-136 на ратиштима Јемена, где су припадници Корпуса иранске револуционарне гарде такође помагали и обучавали своје савезнике Хутије у коришћењу ових дронова. За разлику од беспилотних летелица Мохаџер-6 за које је потребан људски пилот, Шахед-136 су аутономне летелице, такозвана „летећа муниција“, која се лансира из возила или рампи постављених на земљу уз помоћ ракетних мотора за једнократну употребу, а затим лете ка одређеним циљевима, покушавајући да избегавају противваздушну одбрану самостално.

Ово, заједно са величином њиховог терета, значи да дронови представљају озбиљну претњу, кажу украјински команданти.

Блискоисточни савезници
Користећи иранске беспилотне летелице за напад на украјинске градове, Путин је тако увезао оружје које је дефинисало сукобе на Блиском истоку у срце Европе.

Једна од могућих последица његове употребе могла би да буде и увлачење Израела у рат као страшног савезника Украјине. На страни Кијева, Израел би користио своју експертизу без премца у супротстављању техеранским дроновима, пише британски „Телеграф“.

Такође се спекулише о томе шта Иран добија заузврат за испоруке свог јефтиног, али смртоносног оружја, а посебно о томе да ли би Русија могла да помогне техеранском нуклеарном програму.

Након напада дроновима на украјинске градове, Израел се сада суочава са огромним притиском да се придружи Америци и Европи у пружању војне технологије Украјини. Украјински званичници хитно лобирају у Израелу за технологију противваздушне одбране, док је један министар израелске владе у недељу да би јавно подржао оружану подршку Украјини.

Међутим, такав потез би могао да разбије изузетно деликатне, регионалне односе Израела са Русијом, која је до сада затворила очи на операције израелске војске у Сирији против снага које подржава Иран.

Москва такође прети да ће затворити Јеврејску агенцију у Русији, што би потенцијално уништило напоре да се олакша емиграција руских Јевреја у Израел.

Штавише, каже се да су израелски званичници забринути да би отворено стављање на страну Украјине могло да дестабилше њено деветмилионско становништво, које укључује отприлике милион руских Јевреја и пола милиона Украјинаца.

Затим, ту је нуклеарно питање: било је мало назнака шта Иран добија од Русије у замену за слање дронова, али се чини да би могло да се ради о испоруци балистичких пројектила. Такође, Иран је ове године убрзао свој нуклеарни програм, који Израел сматра егзистенцијалном претњом, и чини се да склапа савез са нуклеарно наоружаном Русијом.

У недељу је један израелски министар позвао своју владу да Украјини пружи војну подршку.

– Више нема сумње где Израел треба да стоји у овом крвавом сукобу. Дошло је време да и Израел пружи војну помоћ, баш као што је пружају Америка и земље НАТО-а- написао је на Твитеру Нахман Шаи, министар за питања дијаспоре.

Тај твит је изазвао љутити одговор Дмитрија Медведева, бившег руског председника, који је рекао да би снабдевање оружјем „уништило све билатералне односе између наших земаља“.

 

 

 

Извор: Блиц