Свет

ДРАМАТИЧНА ПОРУКА КИЈЕВА: Не враћајте се кући

Кијев — Украјинци који су побегли из земље усред руске офанзиве не би требало да се врате кући пре пролећа, рекла је заменица премијера Украјине Ирина Верешчук.

Држање подаље би их заштитило од непотребног ризика и помогло земљи да „преживи“ своју продубљујућу енергетску кризу, додала је она.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи на националној телевизији у уторак, Верешчук је рекао да Русија губи на бојном пољу и да се стога окренула „терорисању цивилног становништва“ циљајући украјинску енергетску инфраструктуру.

„Молим вас да се не враћате, морамо да преживимо зиму. Нажалост, електричне мреже неће опстати, видите шта ради Русија. Не морате ово да радите. Ако имате прилику да останете, боље је да презимите у иностранству“, рекао је Верешчук.

Она је рекла да би волела да се сви врате на пролеће да заједно обнове украјинске градове и села.

„Наша деца морају да живе и уче овде, али за сада се уздржимо, јер разумемо да ће се ситуација погоршати и да морамо да преживимо зиму. Преживећемо зиму, а онда ћемо размишљати о свему другом“, додала је она.

Према анкети коју је крајем августа објавио кијевски центар Разумков, више од 90 одсто украјинских избеглица планира да се у неком тренутку врати кући. Више од 88 одсто оних који намеравају да се врате планирају да живе у истом региону где су живели пре почетка руског напада 24. фебруара.

Украјина доживљава редовне нестанке струје откако је Москва 10. октобра покренула масовне ударе на своју критичну инфраструктуру, укључујући електране, оптужујући Кијев за терористичке нападе на руску инфраструктуру.

Украјински председник Владимир Зеленски је од тада затражио од својих сународника да смање притисак на енергетски систем који се бори ограничавањем употребе електричне енергије између 17 и 23 сата. У понедељак је шеф државног енергетског гиганта Нафтогаса Јуриј Витренко рекао да се Украјина суочава са „најгором зимом у историји“, обележеном „сталним нестанком струје“.

Он је објаснио да су недавни руски ваздушни напади погодили и рафинерије нафте и уништили „око 40 одсто електрана за производњу електричне енергије“. Истог дана, украјински онлајн продавац Розетка открио је да је у последње две недеље дошло до наглог повећања потражње за „робама потребним у случају енергетске кризе“, као што су трбушне пећи, батерије за напајање, свеће и гасни горионици.

Извор: Б92

Ознаке