Србија

ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА ЗА ЗИМУ: Ево какво време нас чека у Србији

Више него икад, а због најављених проблема са снабдевањем енергената и поскупљења, већ у току лета многе је интересовало каква ће бити зима 2022/2023. и према првим оријентационим прорачунима нашег метеоролога Марка Чубрила, професора географије из Новог Сада, “зима би требала да буде другачија у односу на неколико претходних”.

Чубрило најављује да ће зима пред нама бити температурно у оквирима просека, али са падавинама мало вишим од просека.

Такође, повећана је вероватноћа дужег хладнијег периода средином и у другом делу децембра, као и током већег дела јануара. Истиче да би фебруар могао да донесе топлије време, нарочито у другој половини тог месеца, од 15. фебруара, и очекује добру сезону скијања на Динарским планинама.

Јануар и децембар хладнији од просека

– Прве процене одлика зиме која је пред нама сугеришу да би она требала да има просечне карактеристике када је у питању температура и количина падавина, али постоји одређена вероватноћа, то је за сада око 35 одсто, да први део зиме, тачније децембар и јануар буду хладнији од просека – каже Марко Чубрило и додаје да ту претпоставку базира на очекивним глобалним индексима који у овом моменту више него обично дају сигнал за могуће развијање снажног поља високог ваздушног притиска над ширим простором Скандинавије и западне Русије.

– То поље антициклона би могло ка нама да покрене хладно струјање са истока и североистока које би нам у току првог дела зиме донело доста хладних дана уз чешћу појаву снега – објашњава метеоролог.

Како је још увек веома рано за детаљну прогнозу по месецима, тренутно претпоставља да први део зиме у просеку може бити и мало хладнији од просека, а свакако хладнији у односу на неколико протеклих зима.

Хладно струјање које би долазило са истока било би праћено североисточним ветром и хладном кошавом, што би додатно повећавало субјективан осећај хладноће.

– Осим сигнала за развијање тог система који би ка нама у првом делу зиме повукао хладан ваздух са североистока стоји и сигнал за снижен ваздушни притисак над Медитерном и Јадраном те би влага и падавине долазиле са југа. Комбинација хладног струјања са севера и влаге са југа нама ће донети доста падавина, а у колико би било довољно хладно, падао би претежно снег – поручује Чубрило.

Према његовим речима, сада није могуће прецизно одредити количину и распоред падавина, али свакако делује да би после сушне јесени децембар и јануар донели падавине око или чак мало више од просека.

Фебруар би, прва је процена, могао донети промену у синоптичком тренду уз повлачење овог антициклона ка Русији, чиме би наш део Европе ушао у знатно блажи временски тренд, те би у том случају најхладнији и најснежнији део зиме био иза нас, али може се очекивати да и фебруар повремено има зимске одлике барем у његовом првом делу. Како је са прогностичке тачке гледишта овај месец јако далеко, измене су свакако и очекиване и врло вероватне.

До 15 ледених дана у низијама

– За сада нема директних најава за било какве екстремне, поларне хладноће и сигнал да би ова зима могла бити хладнија у односу на протеклих неколико само значи да би се она држала просечних карактеристика. Вероватно би у низијама донела осам до 15 ледених дана када дневни максимум не би прелазио нулти подеок, док би таквих дана највише било на истоку Србије, у Тимочкој и Неготинској крајини, као и на планинама где би тај број могао бити око 20 дана – каже Марко Чубрило.

Напомиње да је дане са снежним покривачем на тлу још увек тешко прогнозирати, али ако се узму у обзир сви фактори, у низијама би могло бити од 11 до 18 дана под снежним покривачем, док би на планинама и истоку Србије тај број био преко 25 дана.

Према сезонској прогнози РХМЗ до краја године чека нас блажа зима, док ће на почетку наредне бити просечно хладно, уз мразеве на крају јануара и почетком фебруара.

Прогноза по месецима

Новембар: Топлији и просечно влажан

Средња минимална температура биће виша за око 1.0ºЦ у односу на вишегодишњи просек. Средња максимална температура биће изнад просека, са вредностима вишим за око 0,8ºЦ. Месечна сума падавина биће у границама вишегодишњег просека, за око 2 мм нижим у односу на просек.

Децембар: Блажи и просечно влажан

Средња минимална температура ће у просеку бити виша за око 1,1ºЦ у односу на вишегодишњи просек. Средња максимална биће виша за око 0,6ºЦ у односу на вишегодишњи просек. Падавине ће бити у просеку за око 1 мм ниже.

Јануар: Просечно хладан

У трећој декади јануара умерени, а повремено су могући и јаки мразеви. Средња минимална температура биће у просеку виша за око 0,3ºЦ. Средња максимална биће нижа за 0,2ºЦ у односу на вишегодишњи просек. Падавине ће бити у просеку за око 5 мм ниже.

Фебруар: Просечно хладан

Током прве декаде фебруара могући су умерени мразеви. Средња максимална температура биће у просеку нижа за око 1,4ºЦ у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура биће око 9,0ºЦ. Падавине ће бити у границама вишегодишњег просека, за око 3 мм нижим у односу на вишегодишњи просек.

Srbija Danas/Blic

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2022.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31