Свет Србија

ХИТАН САСТАНАК ЕУ ЗБОГ СРБИЈЕ: Прете укидањем безвизног режима и опет повезују све са Русијом

Унутар Европске уније данас ће у Луксембургу бити одржан хитан састанак због повећања броја мигранта који преко Западног Балкана улазе у ЕУ. Позорност је на Србији, а Београд оптужују да је „злоупотребом безвизног режима“ подстакао пораст броја тражилаца азила. И око ове теме су Србију везали уз Русију уз оптужбе да индиректно помаже Кремљу тако што „сеје раздор у ЕУ кроз прилив свежих миграната“.

Све ово преноси сајт „Политицо“ наводећи да је број људи који улазе у ЕУ преко западног Балкана ове године порастао, делом због пријатељске визне политике Србије. На источној граници ЕУ, како наводе, расте узбуна због пораста броја миграната који користе Западни Балкан, а посебно Србију, као капију за улазак у ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Рута је, делом, резултат пријатељске визне политике Србије. Земља дозвољава путовање без виза из места попут Индије, Туниса и Бурундија, али такође ужива безвизни аранжман са ЕУ. Статистика показује све већу атрактивност западнобалканске руте. У првих девет месеци 2022. године, званичници су открили више од 106.000 људи који су улазили у ЕУ са Западног Балкана без званичне документације – више од три пута више него 2021 – преноси Политико.

„Скок десетоструко већи“

Скок је, отприлике десетоструко већи у поређењу са истим периодом 2019. према најновијим подацима ЕУ.

– Пораст је привукао пажњу ЕУ, а министри унутрашњих послова су га поставили као главни приоритет током састанка у Луксембургу. Комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јоханон сазвала је у четвртак увече министре из најугроженијих земаља, укључујући Аустрију, Чешку Републику и Мађарску, да разговарају о том питању. Очекује се да ће се потом, на званичном састанку у петак, министри унутрашњих послова обратити на ту тему током ручка, у нади да ће слободно разменити мишљења – рекао је један дипломата.

Очекује се да ће потпредседник Европске комисије Маргаритис Шинас такође известити министре о својој недавној турнеји по главним градовима западног Балкана, укључујући Београд.

Иако је то питање углавном нестало из вида, могло би да постане већа тачка спора у наредним месецима. Источне земље ЕУ већ кажу да носе огроман удео украјинских избеглица из ЕУ, друга рута је једноставно превише, а Политико наводи да је „управо то оно што Русија жели“.

– Наши капацитети су на граници – рекао је ове недеље аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер, тврдећи да је „злоупотреба безвизног режима“ у Србији подстакла пораст броја тражилаца азила.

Аустрија је, како је рекао, од јануара до августа примила 56.000 таквих захтева.

Србија у центру пажње

Србија је, како преноси даље Политико, све више у сукобу са ЕУ због „неспремности да се окрене од Русије откако је извршила инвазију на Украјину“.

– Дипломате ЕУ већ су фрустриране што Србија, амбициозан члан ЕУ, није следила Брисел у санкционисању Русије. А сада постоје и страхови да Београд заправо индиректно помаже Кремљу да сеје раздор у ЕУ кроз прилив миграната, тактика је за коју се сумња да Русија подржава и другде дуж граница блока. Током посете Београду, Шинас је позвао председника Србије Александра Вучића да усвоји визну политику ЕУ, нешто на шта се Србија већ обавезала да уради до краја године – наводи Политико.

Вучић је, како преноси Политико, одбацио све оптужбе да то олакшава тактику Москве и бранио визну политику земље.

– Указао је на строже услове које је Београд већ увео за путнике без виза како би се спречиле злоупотребе, попут захтева од ових путника да покажу доказ о плаћеној повратној карти са фиксним датумом повратка.

Политико преноси и да је Вучић рекао да ће Србија „учинити све да ове бројке смањимо“ и да Србија „не жели да угрози наш безвизни режим са ЕУ“.

Михаел Шпинделегер, шеф Међународног центра за развој миграционе политике, рекао је да миграциона рута кроз Србију „мучи земље у региону“.

– Поред украјинске избегличке кризе, нормални таласи миграција су се повећали у броју – рекао је он.

– Ако се тај тренд настави, Аустрија ће до краја године видети више тражилаца азила него 2015. и 2016. када је био врхунац мигрантске кризе у ЕУ – рекао је Шпинделегер.

„Не искључујемо суспензију безвизног режима“

У међувремену се огласила и Илва Јохансон, европска комесарка за унутрашње пслове која је рекла да се не искључује могућност суспензије безвизног режима за Србију јер земља не усклађује визну политику са Европском унијом (ЕУ) што се сматра једним разлогом зашто се Европа суочава са новим таласом миграната.

– Надам се и мислим да ће Србија и други западнобалкански партнери сарађивати са нама и ускладити своју визну политику са ЕУ. Али, наравно, ово [суспензија] није ништа што бих искључила. Али, мислим и надам се да ћемо имати добру сарадњу – поручила је Јоханссон.

Извор: Блиц