Свет

МАКРОН И ШОЛЦ СЕ СУПРОТСТАВЉАЈУ АМЕРИЦИ! Промените одлуку или ћемо покренути контрамере

Иако се разилазе по питањима енергије и одбране, немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон слажу се да Европа мора да узврати ударац Седињеним Америчким Државама због нелојалне конкуренције.

Шолц и Макрон разговарали су у среду у Паризу готово три и по сата уз рибу, вино и шампањац, пише Политико. Сложили су се да недавно саопштење Вашингтона о исплати државних субвенција компанијама које ће да пребаце производњу у САД нарушава принцип слободног тржишта, наводи Политико позивајући се на особе упознате са разговорима. Француска и Немачка желе да се тим проблемом позабави и Европска унија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оба лидера су се сложила да ЕУ не може да остане по страни ако Вашингтон не промени Закон о смањењу инфлације, који нуди мањи порез и енергетске олакшице за компаније које улажу на подручју САД. Наиме, недавно потписани амерички закон подстиче потрошаче да купују америчке производе и када бирају електрично возило, што је посебно наљутило велике аутомобилске индустрије из Француске и Њемачке.

Порука са овог париског ручка је да уколико се САД не суздржи, ЕУ ће морати да узврати ударац. ЕУ ће морати да донесе програме подстицаја за компаније како би се избегла нелојална конкуренција или губитак улагања, сложили су се Шолц и Макрон. Тим би се потезом рескирао трговински рат са Америком, пише Политико.

Макрон је први изашао у јавност у среду увече и у интервјуу за ТВ канал Франсе 2 француски председник је оштро упозорио: „Потребан нам је закон „Купујмо европско“ по узору на Американце. Морамо да обезбедимо субвенције за европске произвођаче. Имате Кину која штити своју индустрију, САД који штити своју индустрију и Европу која је отворена кућа“, критиковао је Макрон потез САД.

Берлин је традиционално мање спреман на трговински спор са САД, али у овом случају подржао је став Француске, пише Политико. Шолц се слаже да ће ЕУ морати да покрене контрамере ако Вашингтон не промени одлуку. Раније овог месеца Шолц је изјавио да ће Европа морати „дубље“ да разговара са САД о америчком Закону о смањењу инфлације.

Међутим, Шолц и Макрон желе прво да покушају да преговарају са Вашингтоном. Министри трговине ЕУ окупиће се у понедјељак на неформалном састанку у Прагу, којем би требало да присуствују и америчка саветница и за трговину Катерин Таи.

Европска комисија са забринутошћу гледа на Макронов предлог који евоцира протекционистичке тенденције против којих Брисел већ дуго покуишава да се борити. „Свака мера коју подузмемо мора да буде у складу са правилима Светске трговинске организације“, рекао је функционер Комисије. Европа и САД требају да реше разлике разговорима, а не да улазе у трговински рат по принципу мило за драго, што смо доживели у време бившег председника Доналда Трампа, упозорава извор Политица.

 

 

Извор: Јутарњи, Курир