Свет

НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ ЗИМУ, ЕНЕРГЕТСКИ СИСТЕМ ПРАКТИЧНО ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ! Оставили су их без струје, гаса и нафте

Предстојећа зима биће једна од најтежих у историји Украјине, пошто је војска Руске Федерације у последње две недеље практично разорила енергетски систем у тој земљи

Власти у Кијеву саопштиле су јуче да Москва више уопште не гађа војне циљеве, већ плански уништава електране, гасоводе и складишта нафте, због чега су милиони Украјинаца већ сада без електричне енергије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милиони немају струју

Украјински министар енергетике Херман Халушченко изјавио је да су Руси бомбама упропастили више од половине електрана у тој земљи, те да ће Украјина морати да увезе огромне количине струје и гаса уколико жели да „преживи“ предстојећу зиму. Он је, међутим, упозорио да новац за то још није обезбеђен, будући да је Украјина због рата одавно потрошила овогодишњи буџет.

Након што је руска армија у суботу ракетирала термоелектране у Запорошкој и Харковској области, више од милион и по домаћинстава у тим регионима остало је без електричне енергије. Украјински председник Володимир Зеленски оптужио је „терористички режим у Москви“ за систематско уништавање електрана, наводећи да Руси желе да се грађани и војници буквално посмрзавају.

– Тамо где су поправке биле могуће, струја се полако враћа. Али у многим градовима и регионима поправке и даље трају и тамо су грађани без струје, а неки и без воде. Рестрикције су уведене како би се спречио потпуни енергетски колапс, али грађани морају додатно да штеде струју. Стабилност електричне мреже целе државе зависи од сваког града, сваког насеља, сваког становника у Украјини. Непријатељ нас може оставити без струје, али никад нас неће оставити без жеље да поправимо све што су Руси уништили и да вратимо живот у нормалу – рекао је Зеленски.

Стручњаци са америчког Института за ратне студије (ИСW) оценили су да руски напади на енергетску инфраструктуру имају за циљ не само да оставе Украјину без струје и гаса, већ и да натерају Кијев да све своје војне ресурсе стави у функцију одбране електрана, уместо да крене у контраофанзиву.

„Руски талас напада на украјинску енергетску инфраструктуру ствара хуманитарну трагедију. Прекиди у снабдевању електричном енергијом, хладно време, оштећене зграде и недостатак гаса сигурно ће додатно појачати патњу украјинских цивила са надолазећом зимом. С друге стране, циљ таквих напада јесте и да натерају Украјину да уложи све више војних ресурса у обезбеђивање инфраструктуре, уместо у планиране контранападе и ослобађање територија које су Руси окупирали“, наводи се у најновијем извештају ИСW.

Траже зимске униформе

Руско министарство одбране потврдило је јуче да ће наставити да гађа енергетске објекте у Украјини, те саопштило да је јуче у регији Черкаси уништено огромно складиште горива.

– Прецизним ракетама у недељу је погођено складиште код села Смила у области Черкаси, у којем је било више од 100.000 тона нафте. Уколико Кијев настави са терористичким нападима на територији Руске Федерације, наш одговор ће бити још силовитији – рекао је портпарол руског министарства одбране.

Медији су претходно известили да је званични Кијев од западних савезника затражио да му хитно пошаље најмање 100.000 зимских униформи, пошто их украјинска војска нема довољно, а без њих ће се трупе одане Зеленском посмрзавати кад падне температура.

Украјина: Руси убили још осам цивила

Кирило Тимошенко, заменик шефа кабинета украјинског председника, изјавио је да су руске снаге у суботу убиле најмање осам цивила, а раниле још 19. Према његовим речима, у Доњецкој области страдало је шест особа, а у Дњепропетровској две.
– Гађани су објекти енергетске инфраструктуре, а том приликом су страдали невини грађани. Осам цивила је убијено, док је 19 тешко рањено – рекао је Тимошенко.

 

 

 

Извор: Информер