Свет

Потпуни хаос на улицама, има мртвих

Најмање двоје људи је погинуло, а десет је рањено у најновијим демонстрацијама у Ирану усмереним против владе те земље, преноси АП. Иранска телевизија прекинула програм због хакерског напада, јавља Би-Би-Си.

Један мушкарац је убијен док је возио аутомобил на главној саобраћајници у граду Санандај у северном региону, у коме већину чине Курди, саопштено је из удружења за људска права Хенгав.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Друга особа је убијена, након што су снаге безбедности отвориле ватру како би растерале демонстранте.

Снаге безбедности су том приликом раниле 10 особа.

Учесници демонстрација узвикивали су антивладине слогане и симболично вртели мараме у знак протеста због смрти иранске девојке курдског порекла Махсе Амини.

У неким деловима Ирана, трговци су затворили продавнице као одговор на позив активиста на општи штрајк Антивладини протести у Ирану почели су прошлог месеца, након смрти Амини (22) коју је притворила полиција за морал, због наводног кршења правила ношења хиџаба.

Амини је пала у кому неколико сати након хапшења и преминула 16. септембра у притвору.

Ирански патолог је у извештају навео да Махса Амини, која је преминула 16. септембра, није умрла од удараца у главу и удове већ због престанка рада више органа узрокованог церебралном хипоксијом, известила је агенција ИРНА.

Смрт Махсе Амини покренула је протесте у Ирану и акције подршке борби за права жена широм света. Групе за људска права кажу да је од почетка протеста пре три недеље више од 150 људи убијено, стотине повређено и хиљаде ухапшено од стране снага безбедности које су се супростављале протестима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ројтерс/Танјуг/BBC

Ознаке