Свет

Спрема се велика операција

У Украјини делује велики број припадника снага за специјалне операције ЦИА и америчке војске, објавио је лист The Intercept, позивајући се на изворе у америчким обавештајним службама.

Како су изјавили високи званичници обавештајног апарата Сједињених Држава, на територији Украјине се изводи велика операција у којој учествује велики број припадника америчких обавештајних служби и специјалних снага војске САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саговорници листа су истакли да су тајне операције САД унутар Украјине сада много веће него што су биле на почетку оружаног сукоба. Неколико бивших и садашњих обавештајних званичника је рекло да „у Украјини има много више персонала и ресурса, како ЦИА и других америчких обавештајних агенција, него што је било у фебруару“.

Заједно са америчким војницима, у Украјини су присутне специјалне снаге из других земаља НАТО-а, укључујући Велику Британију, Француску, Канаду и Литванију.

У извештају Интерцепта се наводи да се тајне операције у Украјини спроводе у складу са тајном председничком одлуком, која указује да је председник Бајден прећутно обавестио Конгрес о „широком програму тајних операција унутар Украјине“.

И поред тога што не постоје тачни подаци о деловању америчких обавештајних служби у Украјини, многи стручњаци сматрају да сама чињеница њиховог учешћа у сукобу прети директним војним сукобом између САД и Русије. Аналитичари кажу да су такве операције у супротности са обећањем председника Бајдена да неће слати трупе у Украјину, јер би то могло да изазове светски рат.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке