Свет

ПУЦА САВЕЗ? ОКРЕЋУ ЛЕЂА САД: Бајден прети

Вашингтон — Односи САД и Саудијске Арабије досегли су нову тачку тензије, након што је из Беле куће открила да ће председник Бајден преиспитати америчке односе са Ријадом.

Прошле среде је у Бечу ОПЕК+, који окупља Организацију земаља извозница нафте и друге произвођаче укључујући Русију, договорио смањење производње нафте од пандемије ковида 2020. за два милиона барела дневно, ограничавајући снабдевање на тржишту уочи зиме, упркос притисцима из Вашингтона и бојазни од могуће рецесије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потез ОПЕК+ такође долази у тренутку уочи средњомандатних избора у САД и политички је ударац Бајдену који су неки у његовом кругу видели као лични удар на председника, пише „Вашингтон пост“.

Бела кућа није крила разочарање тим потезом, док су неки из Конгреса позвали на замрзавање продаје америчког оружја и војне подршке Ријаду. Бајден започиње процес ревалуације америчко-саудијских односа, саопштила је Бела кућа у уторак, али без изношења више детаља.

„У светлу недавних развоја дешавања и одлуке ОПЕК+ о нафтној производњи, председник верује да треба да преиспитамо билатералне односе са Саудијском Арабијом и видимо да ли је тај однос тамо где треба да буде“, рекао је у уторак портпарол Беле куће Џон Кирби, упирући на Бајденово разочарење том одлуком.

Бајден је, како је навео, „вољан да одмах дискутује о односима са члановима Конгреса“.

„Мислим да то није нешто што ће морати да се чека, или би требало да се чека дуже. Кажете да зима долази, јасно је то фактор овде, али за председника је још важније питање наше националне безбедности“, додао је Кирби, пренео је „Хил“.

„Биће последица“

Бајден је у уторак рекао за ЦНН да ће „бити последица“ за Ријад, али није прецизирао којих.

„Биће неких последица за оно што су урадили са Русијом. Неће да залазим у то шта бих разматрао и шта ми је на уму. Али биће последица“, истакао је.

Кирби је указао да је председник отворен да дискутује о предлозима сенатора Роберта Менедеза, Ричарда Дурбина и Криса Марфија, који су између осталог сугерисали безбедносне сарадње, смањење продаје оружја и уклањање изузећа ОПЕК+ из антимонополских закона САД.

„Хил“ подсећа да су САД годинама продавале оружје Саудијској Арабији и стационирале своје трупе у краљевству. Амерички званичници покушавали су да притисну Ријад да производи више нафте како би компензовали глобалне несташице и повећање цена до чега је дошло због руске инвазије на Украјину и последичних санкција.

Извор: Блиц