Свет

Ударно! Европска унија одлаже нове санкције после Путиновог упозорења

Европска унија је одложила усвајање нових антируских санкција након што је руски председник Владимир Путин упозорио Запад на последице. Ову информацију је поделио британски новинар Џејкоб Пол.

ЕУ намерава да не укључи ограничење цена руске нафте у свој следећи пакет санкција. Према речима Џејкоба Пола, током расправе о новим антируским ограничењима у Европи избила је жестока дебата. То сугерише да нема јединства у земљама ЕУ по овом питању, пише Дејли експрес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европска унија одлаже нафтне санкције усред бурних подела унутар блока.

На недавном састанку руководства Европске комисије и земаља чланица ЕУ разговарало се о могућности увођења горње границе цена на увоз руске нафте. Током састанка избила је бурна дискусија током које је постало јасно да су неке земље категорички против оваквих мера. Такође, предлог за увођење санкција руској нуклеарној енергији није изазвао одушевљење.

Европска комисија жели да постигне договор о овом питању како би нове санкције против Руске Федерације ступиле на снагу што је пре могуће. Раније су иницијативу за ограничење цене руске нафте подржале земље Г7, а сада је ред на ЕУ да договори сличне мере. Међутим, у блоку нема јединства: земље попут Мађарске су оштро против.

„Ако престане испорука природног гаса и сирове нафте из Русије, онда би цела мађарска економија могла престати да ради“, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Непосредно пре састанка Европске комисије, Владимир Путин је прокоментарисао ситуацију са плановима западних земаља да уведу плафон цена руских енергената. Он је упозорио да ће Руска Федерација престати да испоручује гас, нафту, угаљ и мазут земљама које ће подржати нове санкције.

„Једино што нам преостаје јесте да кажемо, као у чувеној руској бајци: „Смрзни се, леди, вучји репе“, рекао је Путин. По свему судећи, Европска унија је после овог Путиновог упозорења одложила усвајање нових антируских санкција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs