Србија

УСКОРО НАМ СТИЖЕ СНЕГ?! Најновија прогноза

Мало свежије време нас очекује сутра, а од уторка још мало хладније уз могућу кишу. Сазнајте каква је временска прогноза за октобар према метеорологу Марку Чубрилу

Како наводи Чубрило, већи део октобра могао би да донесе температуре изнад просека уз повремену киши, посебно после 19. у месецу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јаче захлађење је, према тренутним предвиђањима, могуће тек крајем месеца.

– После данашњег топлог дана, сутра максимуми од +14 до +19 степени Целзијуса. После подне прво на северу, а затим и над осталим пределима разведравање. Ноћ ка понедељку хладнија у односу на протекле али у понедељак током дана мало до умерено облачно и пријатно уз максимуме од +16 до +22 степена Целзијуса, наводи метеоролог.

Од уторка па до наредног петка биће више облака уз ниже максимуме и повремену појаву кише. Највећа вероватноћа за појаву кише стоји управо у уторак, а затим у четвртак и петак пре подне. Модели још немају ни приближно усаглашене процене о количини и распореду кише тако да ће процена количине и распореда сачекати барем до сутра увече или мало дуже, стоји у прогнози.

– Од уторка максимуми око просека за овај део године и требали би се кретати од +13 до +18 степени Целзијуса. Ветар ће углавном бити слаб, северозападни. Око 15.10. се рачуна на развијање првог, јаког, јесењег, циклона над ширим простором Велике Британије. Тај циклон ће ка наше делу Европе повући нову количину релативно топлог ваздуха тако да ће после 16.10. температуре поново бити изнад просека и максимуми ће се углавном кретати од +16 до +24 степена Целзијуса. Дуваће ветар јужног квадранта – пише у најновијој временској прогнози за Србију Марка Чубрила.

За сада стоји сигнал да би се тај циклон врло споро премештао на исток тако да би наш део Европе барем до око 23.10. остао у његовом топлом сектору где би уз повремене падавине било релативно топло. Так после 23.10. или можда још вероватније пред крај месеца може доћи до јачег захлађења уз кишу и планински снег – упозорава метеоролог.

Тренутно све упућује на то да октобар, како се и очекивало сезонском прогнозом, буде мало топлији и мало сувљи од просека.

– Наредних дани доносе мало више облака, нешто ниже максимуме, од недеље и кишу повремено, али би се топло време око 15.10. требало вратити и потрајати барем до око 23. октобра – наводи Чубрило.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs