Србија

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ, УХАПШЕНА КРИМИНАЛНА ГРУПА! Озбиљне ствари им се стављају на терет

У координираној акцији Безбедносноинформативне агенције, Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду и Пореске управе, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, данас је у циљу сузбијања “сиве економије” и “црног тржишта” на територији Београда и Панчева ухапшено 12 припадника криминалне групе, осумњичених за прање веће количине новца од пореских кривичних дела, чиме су оштетили буџет Републике Србије за више од 100 милиона динара.

Након интензивног рада припадника БИА и ВЈТ у Београду, слободе је лишен Братислав М, који је на челу ове криминалне групе осумњичених за прање новца стеченог препродајом турског текстила на илегалном тржишту у Србији, као и пореским кривичним делима. Братислав М. је стварни власник привредног друштва доо Мисунтеx Београд, доо Амфија Београд, и доо Флyинг Бригаде Панчево Братислав М, а формално је запослен у фирми доо Нотре Цонсеил. Ухапшени су и власница фирми ТД Марвел и Ниа Миј из Београда Татјана М, власница фирме доо Нотре Цонсеил Сунчица Н, магационер у тој фирми Драган Ч. и запослена Наташа Н, Милош Р, директор доо Боyтеx Петар А, директор доо Мисунтеx Марко М, књиговодја Срдјан Г, запослени у К.А.Р. Цонсалтинг Београд Александар К, запослена у Флyинг Бригаде Панчево Емина Ц. и М.В. Братислав М, се терети за кривична дела Пореска превара у вези са порезом на додату вредност из Закона о пореском поступку и администрацији јер је уз помоћ других окривљених сачинио пореске пријаве пореза на додату вредност неистинитог садржаја користећи неверодостојну документацију као основ за њихово сачињавање, симуловањем промета робе у велепродаји и малопродаји.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такве пријаве је, како се сумња, поднео Пореској управи, и у њима исказао износ за повраћај пореза на додату вредност и порески кредит од 86.113.126,00 динара, иако је знао да на то нема право, јер је роба продата на “црном тржишту”, па је за тај износ оштетио државни бужет.

Већи део поменутог износа убачен је у легалне токове, чиме је, како се сумња, Братислав М. заједно са осталим припадницима криминалне групе извршио кривично дело Прање новца. Акција лишења слободе осумњичених почела је синоћ, када су обављени и претреси магацина на више локација у Београду.

Осумњичени ће сутра бити приведени на саслушање у Посебно одељење Вишег јавног тужилаштва у Београду, које ће заједно са БИА наставити истрагу у овом случају јер се сумња да је републички будзет оштећен у много вишем износу од око 400 милиона динара. Такодје, напомињемо да су истражујући овај случај, надлежни органи открили и друга повезана правна лица која врше истоврсна кривична дела на територији Републике Србије, због чега ће бити настављен даљи координирани рад на процесуирању свих одговорних.

 

 

 

 

Извор: Блиц