Свет

ЕКСТРЕМАН ОДГОВОР ПУТИНА НА МИРОВНИ ПЛАН ЗЕЛЕНСКОГ!

Развој догађаја:

Руси нападају свим оружјима

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руске снаге се прегрупишу и настављају с постављањем обрамбених линија на источној обали реке Дњепар на југу Украјине након повлачења са западне обале, саопштило је јужна команда украјинске војске.

Руске трупе нападају украјинске положаје и цивилна подручја ракетама и беспилотним летелицама камиказама с источне обале.

Медведев: УН да позову САД да плате одштету Југославији, Ираку…

„УН би требало да усвоји исту препоруку о плаћању потпуне одштете коју су САД нанеле Кореји, Вијетнаму, Ираку, Југославији и многим другим земљама које су страдале од Американаца и НАТО-а“, написао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на Телеграм каналу, коментаришући гласање УН о резолуцији којом се признаје неопходност успостављања механизма како би Русија платила ратну одштету Украјини, пренео је ТАСС.

Макрон тражи од кинеског председника да интервенише код Путина

Француски председник Емануел Макрон затражио је од кинеског лидера Сија Ђинпинга да интервенише код руског колеге Владимира Путина како би га убедио да се врати за преговарачки сто у циљу спречавања ескалације рата у Украјини, саопштила је Јелисејска палата.

Руси настављају нападе дроновима камиказама

Руске снаге се прегрупишу и настављају са постављањем обрамбених линија на источној обали реке Дњепар на југу Украјине након повлачења са западне обале 11. новембра, саопштила је украјинска војска.

Руске трупе нападају украјинске положаје и цивилна подручја ракетама, артиљеријом и беспилотним дроновима камиказама с источне обале, наводи се. Готово 40 руских извиђачких беспилотних летјелица откривено је у том подручју.

Зеленски тражи од Г20: Сада је тренутак да рат буде заустављен

Украјински председник Владимир Зеленски обратио се учесницима самита Г20 на Балију, наводећи да је сада тренутак да се заустави рат, односно примени мировни план који је он предложио.

„Постоји украјинска формула за мир. Мир за Украјину, Европу и свет. И постоји низ решења која се могу применити да заиста гарантују мир. Учешц́ем на самиту изнео сам предлоге за такве одлуке – конкретне и искрене. Украјина нуди водец́им земљама света да са нама буду кокреатори мира“, рекао је он.

Након говора Зеленски је објавио на Фејсбуку и који су то услове Украјине.

1. Радијациона и нуклеарна безбедност;

2. Безбедност хране;

3. Енергетска сигурност;

4. Ослобађање свих затвореника и депортованих;

5. Имплементација Повеље УН и обнова територијалног интегритета Украјине и светског поретка;

6. Повлачење руских трупа и прекид непријатељстава;

7. Враћање правде;

8. Анти-екоцид;

9. Спречавање ескалације;

10. Рад на окончању рата.

 

Извор: Нова