СРБИЈА ЈАВЉА

ХРВАТСКИ ПЛАЋЕНИК У УКРАЈИНИ ОЧАЈАН ОТКРИО ШТА СЕ ДЕШАВА!

Више од 8.000 плаћеника из 60 земаља се бори у Украјини, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

– Они су за осам месеци регрутовали више од 8.000 плаћеника из више од 60 држава. Највеће групе су стигле из Пољске, САД, Канаде, Румуније и Велике Британије. То се дешава без обзира на то што је у већини земаља законом забрањена активност плаћеника и они кривично одговарају за своја дела. Како је објавила руска војска, више од 3.000 страних плаћеника је убијено и исти број се вратио кући – рекла је она на недељном брифингу.

Захарова је навела да се врбовањем баве америчке и британске структуре, француске приватне војне компаније, као и екстремистичке организације из Немачке, Шпаније, Чешке, Италије и других земаља.

Раније је заменик сталног представника Русије при ОЕБС-у Максим Бујакевич на седници Сталног савета ОЕБС-а рекао да представници НАТО-а и страни плаћеници имају улогу консултаната, команданата, па чак и оператера који управљају високопрецизним наоружањем у сукобу у Украјини.

Вуче ли их идеологија, авантуризам, новац или нешто друго да се боре на украјинском ратишту.

Хрват Вјекослав Пребег говорио је и о наводној плати коју је примао „као украјински плаћеник“. Каже да је његова плата као „плаћеника“ била око 350 евра, а да је на првој линији добијао бонус од 480 евра.

Рекао је и да им је „Зеленски обец́ао много новца“, али да није примио плату од јануара. На Телеграму је веома популаран канал „ТрацкАНазиМерц“ који прати стране „довровољце” у Украјини.

На овом каналу се објављују информације и њихове фотографије, на чијим се телима налазе тетоваже с портретима Хитлера и Бандере, симболи војске фашистичке Немачке, други нацистички симболи, као и ознаке фашистичких паравојних формација.

Португалски плаћеник из батаљона „Карпатска сич“ Рико Шавеш је 6. новембра почео да „ратује“ с пратицома на Телеграму и признао да му је нацизам привлачан.

– Да, ја сам нациста и у чему је проблем? Волим да ратујем и убићу све Русе у Украјини. Да, ја сам на линији фронта. Нисам НАТО војник, ја сам припадник батаљона ‘Карпатска сич’. Већ сам убио велики број Руса – написао је португалски плаћеник.

Хрват Пребег који се борио за Украјину и који је заробљен код Маријупоља ослобођен је из руског заробљеништва.

Пуштен је са још девет затвореника из Велике Британије, САД-а, Шведске и Марока.

Хрватске власти су испрва тврдиле да не знају има ли хрватских грађана под оружјем у Украјини, али кад је Пребег ослобођен хвалили су како су уложили велике напоре да буде ослобођен.

На друштвеним мрежама се 10. новембра појавила информација да је убијен први „добровољац“ из Јапана који је имао надимак „Добре“, а 11. новембра је ту информацију потврдило и Министарство иностраних послова Јапана.

На Телеграму је написано да је, по свему судећи, Јапанац следио милитаристичке погледе императорског Јапана. Плаћеник је на свом блогу на Твитеру писао о детаљима својих акција.

Његов пријатељ, плаћеник с Тајвана Зенг Јухонг је убијен 4. новембра. Он је ратовао у батаљону „Карпатска сич“, нацистичком украјинском батаљону с највећим бројем странаца. „Добре“ је након његове смрти изјавио да ће се „борити заједно с његовим духом до краја рата“ и да ће након сукоба посетити његов родни град. Али и „Добре” је настрадао.

Министарство иностраних послова Јапана је 11. новембра званично потврдило да је погинуо један јапански „добровољац“ из редова Оружаних снага Украјине, а власти у Јапану су још током пролећа позвале све Јапанце да напусте зону сукоба.

Иначе, највише их откривају њихове објаве на друштвеним мрежама: локације с ратишта, видео снимци из ровова, директни коментари да се боре против Руса…

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930