Србија

ПОСТОЈЕ ТРИ СЦЕНАРИЈА ЗА РАЗРЕШЕЊЕ СИТУАЦИЈЕ! ЈЕДАН ПОЗИВ могао би да промени све

Након још једних неуспешних преговора Београда и Приштине уз посредство ЕУ, и новог приштинског краткорочног одлагања одлуке о кажњавању власника возила који немају РКС таблице, јасно је да само укидање или ново дугорочно пролонгирање санкција може смирити напету ситуацију на северу Косова. Аналитичари очекују да ће се то и догодити, иако не мисле да ће премијер Косова Аљбин Курти у потпуности одустати од своје тврдоглаве и екстремне политике.

Преговори Београда и Приштине уз посредство ЕУ последњих месеци изгледају као Дан мрмота. Најпре, председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Аљбин Курти уз посредство европских званичника Ђузепа Бореља и Мирсолава Лајчака безуспешно преговарају сатима да би Курти у „минут до 12“ донекле попустио под притиском САД и америчког амбасадора Џефрија Ховенијера и дао нови рок од два дана Србима да се прилагоде једностраним одлукама Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је било и летос када је Курти у поноћ пред 1. август одложио одлуку о укидању српских докумената на КиМ на месец дана. Тако је било и у понедељак када је косовски премијер прво у Бриселу одбио све предлоге Вучића и Бореља за компромис, а онда после разговора са Ховенијером одлучио да кажњавање због непререгистрације возила на РКС таблице одложи на 48 сати.

Три могућа исхода
Шта се у та два дана може променити и шта ће бити после? Могућа су најмање три сценарија, а после свега јасно је да на косовског премијера утицај може имати једино САД.

Први је да Курти коначно после вишенедељног притиска ЕУ и САД пролонгира кажњавање због таблица на 10 месеци што је захтев Запада како би у том периоду Приштина и Бепоград преговарали и дошли до договора и у вези са тим питањем, али и у вези са француско-немачким предлогом за решење косовског проблема.

Други могући сценарио је да Курти остане тврдоглав као и до сада и да проналази своје моделе да пркоси захтевима Запада и настави да провоцира Србе на Косову. То би могао да ради учесталим краткорочним одлагањима својих иритантних одлука чиме би одржавао напету атмосферу на северу Косова.

Трећи, најмање жељени исход дводневне неизвесности могао би бити покушај Приштине да на силу почне да кажњава власнике возила без РКС таблице што би несумњиво довело до немира и сукоба на северу Косова.

Одлаже казне, само не зна се до кад?
Председник управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић, ипак, очекује да ће Курти додатно одложити кажњавање власника возила која немају РКС таблице.

– Питање је само на колико ће и на који начин ће одложити то кажњавање у договору са САД-ом и ЕУ. Да ли за пролеће или лето. Можда ће као и до сада неколико пута у том периоду одлагати кажњавање – сматра Јањић за „Блиц“.

Како каже, Курти вероватно има план због чега ово све ради.

– Мислим да жели одлагање кажњавања да веже за споразум о нормализацији односа и међусобно признање. Да добије гаранције да ће до лета ако одложи кажњавање имати споразум о нормализацији. Питање је само када ће кренути разговори о томе – апострофира Јањић.

Шта ће бити са изборима и наплатом струје?

Наш саговорник подвлачи да ће бити занимљиво и видети какав ће однос Београда бити према локалним изборима на северу Косова.

– Такође, истекли су сви рокови за наплату струје па се поставља питање и шта ће бити са тим. Исто тако, видећемо да ли ће Београд поштовати одлуку да не издаје нове српске таблице за Косово – набраја Јањић.

Курти није рачунао на овакву реакцију ЕУ
Председник Савета за стратешке политике Драган Шутановац оцењује да је од момената када је више замаља ЕУ именовало своје преговараче било је јасно да ће ауторитет ЕУ бити доведен у питање што се управо и дешава.

– Курти је то схватио и своју преговарачку платформу поставио на начин да, са једне стране, по први пут се директно супростави званичницима ЕУ, а са друге стране успео је да себе представи непоузданим саговорником што он заиста и јесте. Како ствари стоје, у његовој политичкој једначини очигледно није рачунао на оваку реакцију поготово не од стране администрције из Вашингтона која је дуги низ година имала разумевање за приштинске захтеве али овога пута се ствари мењају – наглашава Шутановац.

Како каже, западни званичници свесни су да на Косову може доћи до сукоба који директно не мора бити изазван од стране Приштине, ни Београда или косовских Срба.

– Представници ЕУ сад заједно са америчком администрацијом врше притисак на Куртија да се уразуми и да својим одлукама не доведе до нежељене ситуације. Иако је јуче Курти био „тврд“ у одлуци да не попусти ипак је схватио да ни приштинско друштво није одушевљено његовим ставовима баш као ни ЕУ и САД па је одлучио да тражи излаз из проблеме у виду краткотрајног одлагања одлуке – анализира Шутановац.

Курти ће тешко одустати од своје политике?
Ипак, председник Савета за стратешке студије сматра да Курти неће тако лако одустати од своје политике.

– Моје уверење је да сад Курти покушава да убеди своје билатералне менторе у своје ставове након чега ће донети одлуку после које неће бити повратка у „нормалу“. Иако се велика тензија подигла око таблица, ипак, не треба заборавити да Курти одбија да испуни обавезе које су потписане под менторством Брисела што је много већи проблем од самих таблица – закључује Шутановац.

 

Извор: Блиц