СРБИЈА ЈАВЉА

ПУТИН СЕ ОГЛАСИО О МОГУЋИМ ПРЕГОВОРИМА СА УКРАЈИНОМ!?

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да би чвориште природног гаса у Турској могло бити успостављено прилично брзо и предвидео да ће многи купци у Европи желети да потпишу уговоре.

Путин је предложио да Турска буде база за снабдевање гасом раније овог месеца након што су гасоводи Северни ток 1 и Северни ток 2 испод Балтичког мора оштећени у експлозијама у септембру, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган казао је да се слаже са том идејом, навела је агенција.

Путин је изјавио да је веома тешко радити директно са европским комерцијалним партнерима.

– Лакше нам је да радимо са Турском. Председник Ердоган је човек од речи…и лакше нам је да контролишемо Црно море – истакао је Путин на конференцији за новинаре.

– Ово је сасвим реалан пројекат и можемо то да урадимо прилично брзо, а биће довољно људи који желе да закључе уговор…Не сумњам да у Европи има много оних који то желе – закључио је он.

Путин је рекао да још нису донете одлуке о његовом учешћу на предстојећим самитима Г20 и АПЕЦ.

Русија је суспендовала учесће у споразуму о житарицама, али није напустила тај споразум, истакао је Путин.

– Не кажемо да прекидамо наше учешће у овој операцији. Не, ми кажемо да је привремено суспендујемо – казао је он.

Према његовим речима, одлука Русије да суспендује договор о житарицама последица је потенцијалне претње хуманитарном коридору.

– Сви причају о томе шта ради Русија, не сећајући се чиме је то изазвано. А то је изазвано потенцијалном претњом овом хуманитарном коридору – нагласио је Путин.

Он је навео да је Русија пристала на договор о житарицама у интересу најсиромашнијих земаља, али да тамо стиже само три до четири одсто жита. Према његовим речима, у Турској завршава 34 одсто житарица, у земљама ЕУ 35 одсто, а само три до четири процената, можда понекад до пет одсто у најсиромашнијим земљама.

На питање шта Русија има да понуди Украјини, председник Русије је истакао “да откривање преговарачког става“ није увек препоручљиво за постизање намераваног резултата.

– Да бисмо почели да износимо неке предлоге током разговора, ти разговори треба прво да почну. А откривање вашег преговарачког става није увек препоручљиво ако желите да постигнете ваше националне циљеве – рекао је Путин.

На конференцији за новинаре после трилатералног састанка са лидерима Азербејџана и Јерменије у Сочију, он је истакао да Русија подржава све напоре усмерене ка постизању решења измедју Јерменије и Азербејџана.

– Подржавамо све што је усмерено на смањење конфронтације и постизање споразума – казао је Путин.

Будући мировни споразум измедђу Јерменије и Азербејџана биће резултат компромиса обе стране, истакао је председник Русије.

 

Извор: Тањуг, Блиц