СРБИЈА ЈАВЉА

БЕОГРАД СПРЕМА ОДГОВОР УКОЛИКО тзв. КОСОВО 3. новембра прекрши Вашингтонски споразум

НА покушаје Приштине да уз помоћ западних савезника, „ударом“ на чланство у међународним институцијама, заокружи независност лажне државе, Београд неће седети скрштених руку.

Један од првих одговора могао би да буде активирање нових повлачења признавања Косова, и то већ од четвртка, 3. новембра, уколико у Савету Европе буде покренута процедура за пријем квазитворевине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наша страна у фиоци има ноте девет држава које су преиначиле одлуку о признавању Косова које у сваком тренутку може да обелодани, а „на чекању“ је и опсежна дипломатска акција лобирања за новим повлачењима признавања, која је била замрзнута након обавезивања на мораторијум у Вашингтонском споразуму.

Нови притисци на Србију неће ићи само из правца Стразбура и Савета Европе, већ је извесно да ће се председник Александар Вучић и у немачкој престоници, на самиту у оквиру Берлинског процеса који је тако планиран за 3. новембар, суочити и са отвореним захтевима за убрзаним решавањем питања КиМ и хитног увођења санкција Русији.

Чланство Косова у СЕ отворено је питање откако је Приштина у мају предала захтев за приступање тој институцији, али тај први покушај да ова тема буде „прогурана“ на дневни ред није успео. Сада се спрема други, односно да се на овонедељној седници Комитета министара СЕ званично покрене процес који би требало да кулминира пријемом Косова.

Наводно се чека да Комитет напусти мађарски члан, а дође литвански.

Према нашим информацијама, сутра би требало да буде познато да ли ће се Приштина са својим савезницима упустити у ову „опасну авантуру“. Наиме, тада се одржава састанак Бироа који предлаже дневни ред за седницу Комитета министара.

Шеф дипломатије Ивица Дачић тврди да се на Србију и чланице ЕУ које нису признале Косово врши притисак да поменутој седници и не присуствују. Тиме би се „одсутне“ државе „тихо“ сагласиле са оним што је на дневном реду, а Дачић указује да је кључно то што тренутно СЕ председава Ирска, која је тзв. Косову наводно и обећала да ће покренути процедуру за чланство.

– Однос снага у СЕ је такав да одлука може и да прође. Основна сметња тој њиховој жељи је да се до сада никада није десило да нека земља буде примљена без консензуса и зато се на нас и на земље које не признају Косово врши притисак – објаснио је Дачић.

Иначе, од 46 чланица Савета Европе, независност Косова признало је њих 34.

Учлањење у СЕ само је део пакета приштинских планова када је реч о међународним институцијама и организацијама. Претходних дана из Приштине су најављивали и кандидатуру за чланство у ЕУ, а столица у Уједињеним нацијама одавно им је недосањани сан, којим би заокружили независност нелегалне државе.

Дачић не крије да Србију чека „тежак дипломатски ход“, али и наводи да је Србија променила однос снага у УН када је реч о броју земаља које признају независност Косова.

Тако у Генералној скупштини УН, од 193 чланице, Косово у овом тренутку не би могло да добије више од 83 гласа, што је далеко испод двотрећинске већине потребне да се легитимишу као држава на Ист Риверу. Притом, одлука о чланству у УН мора да прође Савет безбедности и зато је за нас веома важна позиција Русије и Кине, како би евентуално ставиле вето.

Дачић је указао и на то да нас Запад својим некоректним односом тера у загрљај Русији, Кини и осталима, наводећи да Србија мора да тражи савезнике који ће јој помоћи да одбрани националне интересе. Запад, нажалост, каже он, више не тражи политичко решење за проблем Косова, већ само анестезиолошко како ће Србија лакше да прогута независност Косова.

И наш амбасадор у Вашингтону Марко Ђурић каже да Србија неће прва кршити мораторијум из Вашингтонског споразума, али и да оног тренутка када Приштина заиста покрене иницијативе за пријем у СЕ, онда оно што се налази „у фиоци“ председника Вучића излази на светлост дана, а и Србија још јачим темпом наставља своју активност. Он је навео да је током претходног мандата Дачића на месту шефа дипломатије и Николе Селаковића између 20 и 26 држава повукло признање независности КиМ.

Бивши југословенски шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за „Новости“, да је све што се дешава уочи 3. новембра део недобронамерног похода Запада на нас:

– Истурају нам се могући резултати офанзиве Приштине и њених спонзора у СЕ, не би ли нас деморалисали да одустанемо од наше борбе. Запад уопште не хаје за поштовање међународног права и зато би требало да се ослободимо стега Вашингтонског споразума и пуном снагом да наставимо да позивамо друге земље да повуку признавање Косова. Да им предочимо ефикасност нашег отпора, који је легалан, није провокативан и агресиван, већ се само боримо користећи међународно право, принципе и аргументе.

ПЕТКОВИЋ: КУРТИ ИСТИСКУЈЕ СРБИЈУ

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао је да је Куртијева одлука о пререгистрацији возила противправна, нелегална и насилна, и поручио да међународна заједница мора да реагује. За сада је Вашингтон поручио да је разочаран, а Брисел и даље верује да ће доћи до промене.

– Пререгистрација возила на тзв. РКС таблице је апсолутно у супротности са свим споразумима из 2011. и 2016. Идеја Куртија је да застраши српски народ, да прво крене са некаквим опоменама, а затим и са новчаним кажњавањем. А његов прави циљ и наум је да истисне постојање државе Србије са простора КиМ, а крајњи циљ протеривање нашег народа.

Српска листа, навео је Петковић, поручила је да ће изрицање прве новчане казне од 150 евра бити повод за реаговање српског народа.

ПОЛИЦИЈА НА СЕВЕРУ БЕЗ УПУТСТАВА

ИЗ команде полиције у Приштини није стигао никакав службени допис, нити било каква информација – овако нам је јуче по подне командир регионалне полиције север Братислав Радовић одговорио на питање да ли су добили неки усмени или писани налог око опомена возачима који нису пререгистровали своја возила.

Према незваничним сазнањима „Новости“ из косовске полиције на северу, ништа ново не би било да о једностраним потезима Приштине из централе косовске полиције не информишу колеге на северу. А према Куртијевом плану, од данас следи прва фаза прогона возача са српским регистарским ознакама, у којој је предвиђено да се до 21. новембра изричу опомене. После тога предвиђене су казне од 150 евра. Д. З.

Извор: Новости