Србија

СРБИЈА ПОРУЧУЈЕ: Немојте нас изазивати не шалимо се, Вучић данас на војним вежбама

Војска Србије, поступајући по наређењу председника, дејствовала је по дрону који се кретао из правца Јариња ка Рашки, рекао синоћ министар одбране

Припадници Војске Србије оборили су јуче у поподневним часовима дрон у близини војних објеката у гарнизону Рашка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је саопштено из Министарства одбране, комерцијални дрон се кретао из правца Копаоника ка Рашки и оборен је применом мера електронског ометања.

„Војска Србије ће и даље, у складу са наређењем председника Републике Србије и врховног команданта Александра Вучића, обарати све беспилотне летелице које се нађу у зони забране лета и у близини војних објеката,“ наводи се у саопштењу.

Честитке за одлучност

Министар одбране Милош Вучевић је синоћ поручио да Србија никоме не прети, али да смо одлучни да штитимо њену независност и слободу.

– Војска Србије, поступајући по наређењу председника, дејствовала је по дрону који се кретао из правца Јариња ка Рашки. Војска Србије је заштитила небо над Србијом и показала исправност правовременог реаговања државног врха да немамо баријера и препрека. Честитам припадницима Војске Србије на акцији, прецизности и одлучности – рекао је синоћ Вучевић за ТВ Пинк.

Он је истакао да ће истрага утврдити ко је његов власник и ко је њиме управљао.

– Војска је дрон оборила коришћењем електронских уређаја и то је на понос наше армије јер нису коришћени топови, већ најсавременија средства. Тиме смо показали да се не шалимо, да никоме не претимо нити звецкамо оружјем, али смо врло одлучни да штитимо Србију и њену независност и слободу – казао је Вучевић.

Он је додао да је Србија увек за дијалог и компромисе, али више није џак за ударање, а наша војска је способна да изврши сваку наредбу.

– Немојте изазивати Србију, то мора бити јасно свима – поручио је синоћ Вучевић.

Небо изнад Србије додатно је штићено због непознатих дронова који су уочени претходних дана изнад територије централне Србије, посебно дуж административне линије и Копнене зоне безбедности. Министар Вучевић је раније јуче рекао да не може да каже чији су дронови, али је открио да долазе са територије КиМ. Он је објаснио да је у претходна три дана уочено више беспилотних летелица, да су била различита кретања, али и нагласио да мигови 29 нису патролирали због дронова, већ да, као и све друге државе, контролишу и штите своје небо.

– Није питање само уласка дронова у Рашки округ, Војска Србије је уочила одређене објекте и у правцу кретања преко Топличког и Нишавског округа… Да бисмо разбили нејасноћу, наши ловци „миг 29“ нису патролирали због дронова. Имамо друге процедуре како се поступа у тим ситуацијама, они су обављали редовно полицијско патролирање, контролу нашег неба. Војска може и авионским митраљезима, хеликоптерима, топовима и неким другим техничко-технолошким средствима напредније генерације да одговори на ове изазов – рекао је Вучевић.

Министар је упозорио да је реч о покушајима да се врши осматрање положаја јединица ВС и одређених војних објеката, касарни и слично. Како је напоменуо, председник Србије је као врховни командант издао војсци извршну наредбу да сваки такав објекат буде елиминисан или под нашом контролом. Вучевић је рекао да су нетачни наводи из Приштине да се ВС концентрише на административним линијама, да улази у Копнену зону безбедности супротно Резолуцији 1244 и Кумановском споразуму.

– Правећи баук од тога, неко покушава да кроз то надзирање, шпијунирање, дође до неких информација – нагласио је Вучевић.

Прикупљају податке

Декан Факултета за студије безбедности Мирослав Бјеговић каже за Курир да природа информација која се на овај начин прикупља указује на то да Албанци немају податке о јачини и распореду технике и људства наше војске.

– С обзиром на тачке и објекте извиђања непријатељских дронова, претпостављам од стране КБС, чији је циљ прикупљање обавештајних података о средствима, људству и војној техници ВС у две касарне и дуж административне линије, можемо закључити да Албанци не располажу подацима о јачини, снази и распореду средстава технике и људства у поменутој зони на основу којих би проценили колико је Србија спремна и моћна да по наређењу врховног команданта уђе на север КиМ ако би њихове снаге кренуле у прогон српског становништва – сматра наш саговорник.

Стручњак за безбедност и официр у пензији Илија Кајтез сматра да је главни циљ оваквих акција прикупљање података о тренутном распореду наших јединица и праћењу њиховог кретања.

– Питање је да ли иза свега стоји Кфор или КБС. Њима је значајно да у сваком тренутку виде на којим локацијама су наша средства и људство. Имају врло лоше искуство са војском СРЈ која је имала неочекивано мале губитке због домишљате мобилности, што се у стручним круговима зове стратешко маскирање и стратешка дислокација. Наша данашња војска је иста та војска у том смислу, има исту филозофију и верујем да су информације о њеном кретању другима изузетно важне – објашњава наш саговорник.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је за Курир ТВ да Србија ни у овом случају није узрок проблема.

– Није ми јасно чему служе ови дронови. Не правимо ми проблеме. Нека контролишу наследнике ОВК који желе доле да изазивају инциденте – поручио је Дачић.

Почињу „Маневри 2022“

Вучић данас на војној вежби

Председник Александар Вучић присуствоваће данас здруженој вежби Војске Србије „Маневри 2022“, најављено је из прес-службе председника. Вежба ће бити одржана у војном комплексу Пасуљанске ливаде. Подсетимо, председник Вучић је у уторак издао наређење за подизање борбене готовости након што су уочени дронови на територији Србије.

Без Приштине на дневном реду

Ништа од Савета Европе за Косово

Биро Савета Европе на јучерашњој седници није предложио да се на дневном реду састанка Комитета министара нађе и захтев Приштине за пријем у ову организацију.

Тако је практично пропао још један покушај Приштине да се учлани у ову међународну организацију. За данас је планиран састанак Комитета министара СЕ.

Иако је теоретски могуће да се приликом усвајања дневног реда угура и захтев Приштине, за тако нешто постоје мале шансе, зато што Биро није претходно то препоручио.

 

Извор: Курир