Свет

ШТА ТО ЗНА АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ? „Велики сукоб тек следи, Украјина је само загревање“

Фото: Јутјуб

Први човек Стратешког заповедништва САД, адмирал Чарлс А. Ричард сматра да је на помолу велики сукоб Кине и Америке, пише „Вор зоун“.

Према њему, инвазија Русије на Украјину је само „загревање за дужи сукоб с Кином који прети САД-у“.

Ричард је чак упозорио да би САД требало да се припреме за сукоб с Кином у ближој будућности, за који сматра да би могао да почне неким агресивним чином Кине према Тајвану.

Медији преносе да би се његове речи морале узети за озбиљно јер је реч о човеку који се налази на позицији начелника америчког Стратешког заповедништва, који је одговоран за стање и спремност америчког нуклеарног арсенала који се може активирати у склопу нуклеарне тријаде (напад или одговор на напад путем нуклеарног оружја лансираног/баченог из ваздуха, земље или мора).

Како преноси Јутарњи лист, своје ставове Ричард је изнео пре неколико дана на једном симпозијуму, али их је Министарство одбране САД објавило тек накнадно. Тада је Ричард, између осталог, истакао да се америчка предност у наоружању према Кини полако топи.

„Ова украјинска криза је само загревање. Велики сукоб (онај с Кином) нам тек следи. Ускоро ћемо бити искушани и тестирани на начин на који јако дуго нисмо били. Морамо покренути неке брзе, фундаменталне промене у начину на који ова земља приступа својој одбрани“, поручио је он.

Истиче и да тренутним стањем америчке одбране „није охрабрен“.

„Када гледам какав је наш ниво одвраћања претње од стране Кине, морам рећи да нам брод полако тоне. Полако, али ипак тоне, будући да Кинези брже од нас развијају нове војне способности. Како се та крива све више удаљава, неће бити важно колико је добар наш оперативни план, колико су добри наши заповедници или колико су добри наши коњи (колоквијални израз којим се заправо мисли на оружје и средства за ратовање). Ми их напросто нећемо имати довољно, а то је наш први, временски најближи проблем“, закључио је Ричард.

Да Кина јесте највећа претња за америчку безбедност доказује и недавно објављена Национална стратегија безбедности у којој се, изеђу осталог, наводи да Русија и рат у Украјини не представљају највећу опасност за безбедност САД, као и да Русија јесте претња, али не она дугорочна.

Оно што је истакнуто у тој стратегији јесте Кина и њене аспирације како политичке, тако и војне. И у тој стратегији је истакнуто да Пекинг исувише брзо развија војне способности.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930