Свет

СТРЕПЊА ОД НУКЛЕАРНОГ РАТА РАСТЕ! Преговори пропали?

Нуклеарни преговори Русије и САД одложени су због тензија око Украјине, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков

Москва је одложила рунду преговора са САД о контроли нуклеарног оружја, која је требало да се одржи ове недеље, због разлика у приступу и због тензија око Украјине, изјавио је данас Сергеј Рјабков који је рекао да је одлука да се разговори заказани за данас у Каиру одложе политичка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Суочили смо се са ситуацијом у којој су наше колеге из САД не само показале незаинтересованост да саслушају наше сигнале и узму у обзир наше приоритете већ су деловале на супротан начин – рекао је он новинарима у Москви.

Рјабков тврди да су САД почеле да се фокусирају само на настављању инспекција према новом СТАРТ уговору и блокирале захтеве Москве да се разговара и о детаљима у вези са бројем наоружања у оквиру пакта о смањењу стратешког наоружања, преноси Бета.

Стејт департмент је јуче саопштио да је Москва једнострано одлучила да одложи разговоре у Каиру и да ће предложити нове датуме. „САД су спремне да поново закажу састанак што је пре могуће јер је наставак инспекција приоритет за одржавање споразума као инструмента стабилности”, наводи се у саопштењу.

Ово недељни састанак Билатералне консултативне комисије основане у оквиру новог СТАРТ споразума – јединог који регулише арсенале две највеће нуклеарне суперсиле – био би први такав састанак у више од годину дана.

Тајминг разговора имао је за циљ да покаже да Русија и САД остају привржене контроли наоружања и одржавању отворене комуникације упркос растућх тензија око Украјине.

Русија је протестовала због испоруке западног оружја Украјини. Рјабков је рекао да је ситуација у Украјини допринела одлуци Москве да одложи разговоре.

– Наравно, догађаји који се одвијају унутар и око Украјине у овом случају утичу на одлуку. Контрола наоружања и дијалог у овој сфери не могу бити имуни на оно што се дешава около, а шира слика, која је прилично компликована и у великој мери узнемирујућа, је одиграла улогу – рекао је он.

Нови уговор ограничава број оперативних нуклеарних пројектила са интерконтиненталним дометом како САД тако и Русије. Последњи пут је продужен 2021. године, на пет година, што значи да би две стране ускоро требало да почну преговоре о новом споразуму о контроли наоружања

На основу споразума, Вашингтону и Москви је омогућено да једни другима обављају инспекцију места на којем је распоређено нуклеарно оружје, али с обзиром на пандемију ковида-19, инспекције су обустрављене 2020. године.

 

Извор: Srbija Danas