Свет

ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ ТУРСКЕ И АМЕРИКЕ! Ердоган криви америку

Анкара одбила да прими саучешће Вашингтона поводом жртава терористичког напада. Турска за њега сматра одговорнима сиријске Курде, које подржавају САД. На америчко саучешће гледамо као на то да се убица вратио на место злочина, рекао је Сулејман Сојлу, министар полиције

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган криви Америку за терористички напад у центру Истанбула, у којем је у недељу убијено шесторо људи, а рањена је још 81 особа. Безбедносне снаге у Турској ухапсиле су 46 особа повезаних са нападом, укључујући и жену која је поставила бомбу, те саопштиле да су мозак операције били сиријски Курди, које Вашингтон финансира и наоружава. Због тога је Анкара званично одбила да прими саучешће које јој је Америка упутила поводом масакра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Издаја
Не понашамо се као издајници према било коме, али нећемо више толерисати ове издајничке поступке
Сулејман Сојлу

Лажни пријатељи
Након што је америчка амбасада у Турској саопштила да „најснажније осуђује насилни чин“ који се догодио и шаље „најдубље саучешће“ онима који су изгубили своје вољене, турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу јавно је осудио САД због таквих речи.

– Мислим да је неопходно да на америчко саучешће гледамо као на то да се убица вратио на место злочина. Наша реакција на ту поруку биће веома јасна. Знамо одакле је напад координисан. Примили смо поруку, знамо шта она значи. Не прихватамо саучешће америчке амбасаде. Не понашамо се као издајници према било коме, али нећемо више толерисати ове издајничке поступке. Улица Истиклал је наше дете. Да нисмо ухватили нападача, он би данас побегао у Грчку – изјавио је јуче Сојлу.

Он је додао да је неискреност такозваних турских савезника више него очигледна.

– То су савезници који су нам се чинили као пријатељи, који или скривају терористе у својим државама или дају живот терористима на територијама које су окупирали, на територијама које контролишу и званично им дају новац из својих сената – казао је Сојлу.

Турске власти саопштиле су да су за напад одговорне курдске Народне одбрамбене јединице (YПГ), које Анкара сматра сиријским огранком Радничке партије Курдистана (ПКК). Та група означена је као терористичка у Турској, али у великом броју западних земаља, укључујући и САД. Америка, међутим, од почетка рата у Сирији финансира и наоружава Курде, покушавајући да свргне режим председника Башара ел Асада. Због тога Турци Американце сматрају савезницима Курда, односно савезницима терориста.

Признала све
Да су за напад у Истанбулу одговорни сиријски Курди, турска полиција је закључила након што је жена која је поставила бомбу у Истанбулу, Сиријка Ахлам Албашир, признала све на првом саслушању. Она је рекла да су је обучавали курдски екстремисти у Сирији и признала је да је ушла у Турску кроз регион Африн на северу Сирије. У стану у којем је ухапшена нађени су злато, новац и муниција. Надлежни кажу да је наређење за напад издато у северном сиријском граду Кобанију, у којем су Курди већинско становништво.

Полиција је раније саопштила да је Албаширова поставила торбу са експлозивном направом у једну од жардињера са цвећем у прометној улици Истиклал. Надзорне камере су је снимиле како 45 минута седи на клупи поред жардињере, а онда одлази без торбе. Убрзо након тога догодила се експлозија, а осумњичена је снимљена како бежи са преплашеним људима који су се затекли на улици.

Девојчица и отац страдали док су чекали мајку испред радње

Међу шест страдалих су и девојчица Екрин и њен отац Јусуф Мејдан. Њих двоје су стајали испред једне од радњи у којој је била мајка девојчице и чекали је да заврши с куповином.
Како турски медији преносе, страдале су и једна девојчица од 15 година и њена мајка, као и још две неименоване особе.
Према наводима турских званичника, од 81 рањеног, 36 је после указане лекарске помоћи одмах пуштено кући, док су остали задржани у болници. Шесторо се налази у критичном стању.

Курди негирали умешаност у напад
Досад ниједна група није преузела одговорност за напад у Истанбулу, а Курди су негирали да стоје иза њега.
Радничка партија Курдистана (ПКК) категорички је одбацила оптужбе о умешаности у напад. Осим тога, и командант Сиријских демократских снага (СДФ), на чијем су челу Курди, Мазлум Абди такође је негирао умешаност у експлозију у Истанбулу.

 

Извор: Информер