Свет

АМБАСАДОР УКРАЈИНЕ У БЕОГРАДУ: Угрожени су! Ово је свакодневни ТЕРОР

У позадини неуспеха планова војне агресије руске федерације на независну и суверену европску државу Украјину, Кремљ свакодневно прибегава тероризму великих размера против цивилног становништва наше земље, саопштио је амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач.

„Стални напади руске федерације на енергетску инфраструктуру Украјине угрожавају животе цивилног становништва, укључујући скоро 7 милиона деце. Деца Украјине суочавају се са оштром зимом, хладноћом и мраком, без икакве идеје о томе како и када може доћи до предаха. Деца не могу да похађају редовно и онлајн образовање, јер могућност да похађају школу је немогућа због уништавања институција и опасности од удара државе терористе, руске федерације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Скоро сва украјинска деца немају сталан приступ струји, грејању и води, односно условима који обезбеђују њихово здравље и безбедност.

Само према званично потврђеним информацијама, од руских агресора у периоду од 24. фебруара до 18. децембра 2022. године у Украјини је погинуло 450 деце, 863 је повређено. Наведене бројке не укључују информације са привремено окупираних територија Украјине, што значи да је права слика много страшнија.

Посебно је цинично то што руске трупе потпуно уништавају оне регионе Украјине чије становништво говори углавном руски језик. Десетине хиљада људи убила је москва у Мариупољу, граду у Донбасу који је пре годину дана био веома напредан у слободној Украјини, а сада га је хорда кремља практично збрисала са лица земље и претворила у град масовних гробница.

Тренутно московске трупе уништавају још један град Донбаса – Бахмут који је својевремено гостољубиво примао српске досељенике и који је био административни центар Славјаносербије (ликвидирана је од царске управе заједно са Запорошком Сечом као опасност за слободоумље у Руској империји).

Агресија москве на Украјину није почела 2022. године, већ у фебруару 2014. године када су Украјинци својом крвљу потврдили пут ка Уједињеној Европи. Прво је рф анектирала Крим, а затим Донбас претворила у бојно поље. Пре осам година више од 1,8 милиона становника Крима и Донбаса било је принуђено да напусти своје домове због руске окупације и пресели се у безбедније области Украјине. Ми смо бринули о својим држављанима и зато тада избеглице са Крима и источне Украјине првог таласа многи европски грађани, међу којима и из Србије, нису приметили.

Од почетка агресије на Украјину 2014. године русија је прекршила око 400 међународних споразума, укључујући Будимпештански меморандум, Повељу Уједињених нација, низ конвенција УН и Хелсиншке споразуме, као и Споразум о пријатељству, сарадњи и партнерству између Украјине и руске федерације.

Дакле покушаји шефа дипломатске мисије државе терористе да лаже о томе да су Украјина и Запад „преварили“ руску федерацију Минским споразумима на позадини масовних убистава и ракетних напада изгледају патетично и цинично. Уосталом, управо је москва, након заузимања Крима и истовремено суочена са жестоким отпором украјинске војске у Донбасу 2014, искористила паузу коју је добила Минским споразумима како би акумулирала снаге и покренула нови талас агресије у јануару 2015. Још се ни мастило другог Минског споразума није осушило, а руска федерација је окупирала Дебаљцево у Донбасу“, наводи Толкач.

„Сада, пошто је наишла на одлучујући отпор, Москва жели нову паузу како би прикупила снагу за нова убиства.

За Западни Балкан је посебно опасно то што представник државе терористе у Београду покушава не само да лаже о Минским споразумима које руска федерација никада није испунила и коначно уништила када је покренула нови талас свеобухватне агресије на Украјину, већ и да повуче одређене паралеле са Бриселским споразумом. Дакле, након неуспеха на украјинском фронту, започевши геноцид над цивилним становништвом Украјине, москва покушава да распламса сукоб на Балкану. Пре свега како би напала јединство Европе.

Важно је спречити да дође до реализације таквог сценарија. То захтева пажњу и будност демократског света, посебну одговорност Београда и Приштине.

Да, ми тежимо јединству демократског света, да се сви придруже увођењу санкција Руској Федерацији.

Уосталом, Србија се придружила санкцијама сателиту агресора – Белорусији. Сада је потребно придружити се санкцијама бар онима који у москви доносе одлуке да се убијају, пљачкају и силују грађани Украјине, онима који производе смртоносно оружје које уништава цивиле и нишани у скоро седам милиона деце Украјине.

Управо у овим тренуцима, пред навршавање године дана од почетка новог таласа агресије на Украјину, време је да одлучно покажемо агресору наше јединство, одлучност и приврженост универзалним демократским принципима“, додаје у свом саопштењу амбасадор Украјине у Србији.

 

Извор: Курир