Русија

ПРОЦУРИО СНИМАК ИЗ ПРИГОЖИНОВОГ АВИОНА ПРЕ ПОЛЕТАЊА: Представили су се као купци и ушли у летелицу шефа Вагнера

Најновији трагови у мистерији око пада авиона вође Вагнера Јевгенија Пригожина сугеришу да је у његов приватни авион постављена бомба. Власници авиона, бразилска компанија „Ембраер“, открила је да није било поправки на авиону од 2019. године због уведених санкција. Међутим, те тврдње су у супротности са сведочењем стјуардесе Кристине Распопове, која је пре полетања авиона јавила својој породици да је лет одложен због неопходних поправки – што је додатно зачинило тврдње да је несрећа намештена.

Као додатак спекулацијама, појавио се и видео на којем се виде људи који наводно желе да купе авион, и то неколико сати пре полетања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они су регистровани као путници приватног авиона како би их пропустило обезбеђење аеродрома, а затим су тврдили да су „потенцијални купци“.

Наводни купци, укључујући жену са торбицом, имали су приступ авиону само неколико сати пре него што се он срушио.

„Техничар је са собом имао само телефон, а жена ташну. Након што су прегледали спољашњост и унутрашњост авиона, што је трајало око сат времена, изашли су из авиона. Убрзо након тога, у авион су ушли Пригожин, Уткин и остали путници“, наведено је на Телеграм каналу „ВЧК-ОГПУ“.

Руске власти навеле су Пригожина као једног од 10 путника авиона, а синоћ је руски председник Владимир Путин прекинуо скоро 24 сати ћутања како би „изразио саучешће“ онима који су погинули, описујући Пригожина као човека „који је направио озбиљне грешке у животу“.

Путинова реакција долази након што је су америчке обавештајне службе оцениле да пад авиона није био пуким случајем, али Пентагон је за сада саопштио да јој нема доказа који би подржали ту теорију. Портпарол Пентагона генерал Патрик Рајдер, није изнео детаље или доказе док је говорио о несрећи.

Западни званичници су рекли да је Пригожин „вероватно“ био мета, указујући на бомбу која је била скривена у авиону.

На друштвеним мрежама кружи неколико непотврђених теорија да је „бомба била скривена у пошиљки скупог вина“. Ови наводи појавили су се на Телеграму, а према њима бомба је била скривена у сандуку вина који је укрцан у авион неколико минута пре полетања. Друга верзија те исте теорије је да је експлозив био сакривен у амбалажи вина.

Руски сајт База, објављујући шеме авиона, показао је да је одељак у близини купатила у задњем делу авиона био идеално место за скривање бомбе. Они наводе да су теорије да је Пригожинов авион оборен ракетом вероватно лажне и истакли су да на небу око места пада није било видљивих трагова ракете.

А очевици који су били у близини места пада рекли су да су видели да је авион експлодирао на небу пре него што је пао на земљу, али нису приметили никакав ракетни удар.

Поправка авиона и друге теорије

Стјуардеса Кристина Распопова, која је страдала у несрећи, наводно је рекла својој породици да је авион одложен због техничког прегледа и неопходних поправки.

Али компанија „Ембраер“ је саопштила да није извршила никакве поправке на авиону због међународних санкција уведених Русији.

У међувремену, испоставило се да је Пригожиново тело наводно идентификовано, јер лидер Вагнера није имао прст – задобио је повреду леве руке док је издржавао затворску казну, пише Дејли мејл.

Још увек није јасно да ли су Пригожин и неколико његових потпоручника убијени и да ли је то била освета за побуну од пре два месеца, која је довела у питање ауторитет председника Путина.

У међувремену, данас су се појавили нови снимци Пригожиновог авиона.

Пригожинове присталице тврдиле су да је авион намерно оборен – могао је да буде погођен пројектилом или је у авиону постављена бомба.

Становница села Куженкин, близу којег је пао авион, Анастасија Бухарова (27), рекла је да се шетала са децом када је видела авион. Уплашила се да ће авион погодити куће и потрчала је напоље са децом.

„Нешто се откинуло од њега у ваздуху, и почело је да пада“, рекла је она.

Институт за проучавање рата саопштио је синоћ да су руске власти вероватно кренуле против Пригожина да би „као коначни вид елиминације групе Вагнер“.

Видео снимци које је поделио про-Вагнеров Телеграм канал Сива зона показују како авион пада из великог облака дима, а било је видљиво и да му једно од крила недостаје.

Извор: Нова